Mikor jön a történelmi megbékélés?

A szlovák-magyar viszony aggasztó - véli a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége

Aggasztónak látja a szlovák-magyar viszonyt a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége.

2008.11.30 08:44MTI

A szombaton közzétett, hétfői keltezésű szövegben a szövetség úgy fogalmaz: tiltakozik "a szlovákiai magyarokat érintő diszkriminatív állami intézkedések" ellen.

Elfogadhatatlannak tartják a szlovák parlament november 4-i határozatát, mely elítéli a Magyar Koalíció Pártja (MKP) képviselőinek részvételét a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán. Elutasítják a szlovák törvényhozás "olyan intézkedéseit, amelyek korlátozzák a magyar földrajzi és helységnevek szabad használatát" - írták -, és azt a szlovák intézkedést, amely tiltja a külföldi állami jelképek használatát szlovákiai sportrendezvényeken.

Robert Fico
szlovák kormányfő Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel tartott révkomáromi találkozója után mondott szavaira utalva úgy fogalmaznak: visszautasítják a szlovák kormány és hivatalos körök azon igyekezetét, amely "néhány jelentéktelen magyarországi csoport szélsőséges megnyilvánulásait Magyarország általános fasizálódásaként tünteti fel".

A szlovák miniszterelnök a révkomáromi találkozó után leszögezte: Szlovákia számára elfogadhatatlan a fasizmus és a szélsőséges eszmék exportja Magyarországról.

Csak akkor kerülhet sor szlovák-magyar történelmi megbékélésre - véli közleményében a NYEOMSZSZ -, ha mindkét nép az általánosan elfogadott európai normák szellemében rendezi a területén élő kisebbségek személyi, kulturális és kollektív önrendelkezéshez való jogait.

A stockholmi székhelyű szövetségben 15 ország - Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Svájc és Svédország - magyar szervezete képviselteti magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.