Felsőoktatási törvény

Lex CEU: Több mint ezren tüntettek a Sándor-palotánál

A tüntetők azért mentek utcára, mert Áder János aláírta a felsőoktatási törvény módosítását. Nagyjából ezerötszázan voltak, a rádió épületéig vonultak.

2017.04.11 08:15ma.hu

Nagyjából ezerötszázan demonstráltak hétfőn este a köztársasági elnök hivatala előtt, miután Áder János aláírta és kihirdette a felsőoktatási törvény sokak által csak "Lex CEU-ként" emlegetett módosítását.

A tüntetők a 24.hu tudósítása szerint egyebek mellett azt skandálták, hogy "macskajancsi", "bólogató János", "elvesztette elnökjellegét", "konzultálni jöttünk", "aláírtad János, égni fog a város".

A tüntetőket rendőrsorfal várta Sándor-palotánál. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt írta, hogy egy tüntetőt - híradások szerint Gulyás Mártont - előállítottak, mert festékes flakont dobott a rendőrök felé.

Nem sokkal éjfél előtt a tömeg megunta a patthelyzetet és levonult a Clark Ádám térre. A Lánchídon a 24.hu helyszínen lévő tudósítója szerint nagyjából 1500-an haladtak át. A József Attila utcában egy erkélyről néhány tüntetőt leöntöttek vízzel, itt a tömeg egy része megállt, hogy "kifejezze nemtetszését".

A tüntetők az Oktogonnál és a Blaha Lujza térnél is elhaladtak, majd az Astoria felé vették az irányt. Végül a Pollack Mihály térre mentek, ahol a Magyar Rádió előtt leültek és farkasszemet néztek az épületet védő rendőrökkel. Néhányan megpróbáltak bejutni az épületbe, valaki pedig üveggel dobta meg a rendőröket, de a néhány száz fősre apadt tömeg azt kezdte skandálni, hogy "ne dobáljatok".

Egy lány felmászott a bejárat feletti tetőre, hogy kitűzze az EU-zászlót, ami sikerült is, de végül a rendőrök behúzták az épületbe, majd nem sokkal később beengedték. Közben kint paprikaspray-vel fújták le a tiltakozókat.

A helyzet végül nem eszkalálódott, a tömeg éjjel 2 óra körül lassan oszolni kezdett.

A tiltakozók megegyeztek abban, hogy szerdán folytatják, amikor 17.30-tól a Hősök terére hirdettek tüntetést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.