Ukrán válság

Az orosz fogságból szabadult ukrán pilótanő titokban találkozott a szakadárok vezetőivel

A találkozó célja az lehetett, hogy tárgyalásra kényszerítsék az ukrán kormányt.

2016.12.12 13:46MTI
Fotó: Europress

szakadár vezetőkel. Kijev terroristáknak minősítette a szakadárokat, akikkel azóta sem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni. Ezzel ugyanis elismerné törvényesnek az önkényesen kikiáltott donyecki és luhanszki "népköztársaságokat", illetve az ott rendezett választások eredményét. Ezért a konfliktus rendezésére életre hívott háromoldalú összekötő csoporton keresztül, azaz közvetett úton hajlandó csak tárgyalni. Ebben Kijevet Leonyid Kucsma volt ukrán államfő képviseli, továbbá Moszkva és az EBESZ vesz részt a kontakcsoportban. Ez a testület kötötte meg a minszki megállapodásokat a szakadárok tárgyalóival.

Két év után szabadult

Szavcsenko egyelőre nem volt hajlandó nyilatkozni a sajtónak a találkozóról.

Az ukrán katonanő májusban fogolycsere keretében térhetett haza Oroszországból, ahol csaknem két évet töltött börtönben. Egy orosz bíróság 22 év börtönbüntetésre ítélte őt a kelet-ukrajnai válságban való részvételéért. Azzal vádolták meg, hogy köze volt két orosz tévés halálához, akik a harcok sújtotta Luhanszk megyében vesztették életüket. A katonanő mindvégig ártatlannak vallotta magát.

A 2014 őszén tartott választásokon Szavcsenkót Julija Timosenko Haza pártjának listavezetőjeként távollétében törvényhozási képviselővé választottak. Kiszabadulása után a pilótanő rögtön munkához látott a parlamentben az idő közben - idén februárban - ellenzékbe vonult Haza frakció tagjaként. Már akkor jelezte, hogy kész közvetlenül tárgyalni a szakadárok vezetőivel, ha erre hivatalos felhatalmazást kap. A kijevi vezetés azonban nem vonta be őt a minszki rendezési folyamatba. Szavcsenko többször bírálta a minszki békefolyamatot, nem eléggé hatékonynak nevezve a fegyveres konfliktus rendezését célzó egyezségeket, amelyek a fehérorosz fővárosban születtek.

 Október végén a katonanő Moszkvába is elutazott, akkor két bebörtönzött ukrán fogoly legfelsőbb bírósági tárgyalására, mondván, hogy jelenlétével támogassa őket.

 Irina Herascsenko parlamenti alelnök, az összekötő csoport fogolycserével foglalkozó alcsoportjának ukrán tagja a múlt szerdán tartott minszki tárgyalás után azt mondta, hogy a szakadárok fogságában jelenleg 42 ukrán állampolgár van, Kijev pedig 228 szakadárt tart fogva. A szakadár vezetők viszont azt állítják, hogy nekik mindössze 14 foglyuk van, míg Kijev 440 emberüket tartja bezárva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.