Madárinfluenza

Ukrajna megtiltotta a baromfihús bevitelét Magyarországról

A tilalom Magyarország esetében a Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyéből származó baromfira vonatkozik, továbbá Ausztria, Németország és Bulgária egyes területeire.

2016.11.23 11:30MTI

Ukrajna megtiltotta a baromfihús, illetve a baromfiból készült félkész termékek bevitelét területére Magyarország és más európai országok azon régióiból, ahol madárinfluenza vagy baromfipestis (Newcastle-betegség) ütötte fel a fejét - hozták nyilvánosságra ukrán hírforrások az állami fogyasztóvédelmi szolgálat közlésére hivatkozva.

A híradások alapján a tilalom Magyarország esetében a Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyéből származó baromfira vonatkozik, továbbá Ausztria, Németország és Bulgária egyes területeire.

Azok a baromfitermékek viszont továbbra is bevihetők Ukrajnába, amelyeket olyan eljárással dolgoztak fel, ami meggátolja a fertőzés terjedését.

A magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) múlt hétvégén közölte, hogy minden baromfit leölnek a bugaci és kiskunmajsai madárinfluenza kitörések egy kilométeres körzetében a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében. Ez több tízezer állatot jelent.

Ezen túlmenően múlt kedden az országos főállatorvos Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyében elrendelte a baromfi zártan tartását, hogy csökkenjen annak a lehetősége, hogy az állatok vadon élő madarakkal érintkeznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.