Konfliktus

Hiába tiltakozott Moszkva, Ukrajna megkezdte a hadgyakorlatot a Krímnél

Moszkvai tiltakozások és fenyegetések ellenére az ukrán fegyveres erők megkezdték a kétnapos hadgyakorlatot csütörtökön a Krím félsziget közelében.

2016.12.01 08:24MTI

Volodimir Krizsanovszkij, az ukrán légierő déli parancsnokságának szóvivője közölte a 112 Ukrajina hírtelevízió műsorában, hogy az első rakétákat már kilőtték, s az orosz fél eddig nem reagált erre. Hozzátette, hogy az ukrán fegyveres erők felkészültek minden lehetséges forgatókönyvre.

A gyakorlatban egyebek mellett Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerek, katonai szállító-repülőgépek és drónok, azaz pilóta nélküli gépek vesznek részt.

A szóvivő leszögezte, hogy a hadgyakorlat nem fenyegeti az Oroszország által önkényesen elfoglalt Krímet. Kifejtette, hogy a kilőtt rakéták legfeljebb 30 kilométerre közelítik meg a félsziget partját.

Oroszország területi vizeinek szélessége 12 tengeri mérföld, azaz 22,2 kilométer.

Andrij Liszenko, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a hadgyakorlat kizárólag a levegőben zajlik, a nyílt tenger fölött, a nemzetközi normák szigorú betartásával.

Moszkva előzetesen hevesen tiltakozott a Krímhez közeli hadgyakorlat megtartása ellen, válaszcsapással fenyegetett, és fokozott készültségbe helyezte Krímben a légvédelmi erőket.

Kijevi sajtóértesülések szerint az orosz védelmi minisztérium levélben figyelmeztette a moszkvai ukrán katonai attasét, hogy Oroszország meg fogja semmisíteni az ukrán rakétákat és kilövőállásaikat, ha Kijev rakétákat lő ki a Krím légterébe.

Ukrán és orosz hírforrások szerint fokozott készültségbe helyezték a Krímben az orosz légvédelmi erőket és a fekete-tengeri flotta hajóit, hogy biztosítsák a félsziget légvédelmét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.