Az RMDSZ politikusai kaptak elismerést

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét kapta három romániai magyar politikus

Magas magyar állami kitüntetést kapott kedden három romániai magyar politikus. A Magyar Köztársasági Érdemrend polgári tagozata középkeresztje kitüntetést Gyurcsány Ferenc miniszterelnök adta át a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusainak, Cseke Attilának, Kelemen Hunornak és Márton Árpádnak a Parlamentben.

2008.11.11 18:51MTI

Az állami kitüntetéssel a romániai magyarság szolgálatában, a magyar-román államközi kapcsolatok fejlesztéséért kifejtett tevékenységüket ismerte el a Magyar Köztársaság.

A miniszterelnök az RMDSZ fiatalabb nemzedékéhez tartozó politikusokat méltató beszédében többi között azt hangsúlyozta, hogy "nehéz okosan és felelősen politizálni ott, ahol a történelmi sérelmek sokasága alakítja a jelent is".

A kitüntetések indoklása szerint - az eseményen kiosztott háttéranyag alapján - Cseke Attila, a román kormány főtitkár-helyettese kiemelkedő szerepet játszott a 2005 óta évente, eddig négyszer megrendezett román-magyar együttes kormányülések előkészítésében, a fontos megállapodások létrehozásában.

Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke 1997-es kormányzati szerepvállalásáig újságíróként dolgozott. A román kormány legfiatalabb tagjaként, kulturális államtitkárként kiemelkedő munkát végzett a magyar-román kulturális kapcsolatok fejlesztéséért, a romániai magyarság kulturális jogainak kiteljesítéséért.

Az RMDSZ parlamenti képviselőjeként és vezető politikusaként kifejtett tevékenységében a szakmaiságot, a kisebbségi jogok európai szellemű érvényesülését képviseli.

Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi (parlamenti alsóházi) frakcióvezetője 1990-től tevékenykedik az RMDSZ parlamenti képviselőjeként.

Az elmúlt években többnyire ő képviselte az RMDSZ-t a legfontosabb törvények - a választási törvények, kisebbségi törvény, alkotmánymódosító törvény, korrupcióellenes törvény, átvilágítási törvény, pártfinanszírozási törvény - kidolgozásával megbízott testületekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.