Hangsúly az autonómián és a modernizáción

Választási programról szavaz az RMDSZ "miniparlamentje" Marosvásárhelyen

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) választási programját készül megszavazni szombaton Marosvásárhelyen a szervezet "miniparlamentje", a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT).

2008.09.19 11:30MTI

A programot előzőleg pénteken a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsa (TEKT) is megvitatja, az SZKT-é a végső szó. Markó Béla, a szövetség elnöke bukaresti sajtóértekezletén a napokban már jelezte, hogy a testület várhatóan megszavazza a program véglegesített változatát. Lakatos Péter képviselő, a programszerkesztő bizottság elnöke szerint a dokumentum megfelel egy kormányprogram feltételeinek is, ha az RMDSZ (a november 30-i választásokon való sikeres szereplés esetén) kormányzati szerephez jutna.

Mint mondta, a szövetség az autonómia és a modernizáció feladataira helyezi a hangsúlyt, szeretné a fejlesztési régiókat átszervezni, tekintettel arra, hogy a jelenleg megrajzolt régiók nem kedveznek Székelyföld fejlődésének. "A program megpróbálja úgy megoldani a működő piacgazdaság kérdését, hogy a szociális hálóra is legyen tekintettel, ugyanakkor javítson az állami intézmények struktúráján is" - fejtette ki Lakatos, aki szerint az erdélyi románság ugyanolyan haszonélvezője lehet a szövetség programjának, mint a magyarság. A képviselő azt is elmondta, hogy például az észak-erdélyi autópálya építése kapcsán felmerült: bővíteni kell a sztráda térségében az energiaellátó hálózatot, főleg a Partiumban és a Székelyföldön is.

A szombati SZKT-ülés előtt egy nappal, ugyancsak Marosvásárhelyen, összeül a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT), és 90 százalékban véglegesíteni fogja az RMDSZ képviselő- és szenátorjelöltjeinek listáját. Korábban napvilágot látott a hír, miszerint az RMDSZ tíz román nemzetiségű képviselőjelöltet is indít a választásokon, hogy azokban a romániai megyékben is a lehető legtöbb szavazatot szerezze meg, ahol a magyar közösség számaránya alacsony. A bukaresti Új Magyar Szó a napokban azt írta: a román jelöltek a bukaresti és az Erdélyen kívüli megyék egyéni választókerületeiben indulnak az RMDSZ színeiben.

Markó Béla ezzel kapcsolatban korábban jelezte: nem a nemzetiség, hanem az RMDSZ programjának felvállalása, illetve a magyar nyelv ismerete a feltétele annak, hogy valaki a szövetség színeiben indulhasson. Előfordul, hogy a vegyes házasságok miatt néhány jelölt, de egyszerű RMDSZ-tag is román nevet visel - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.