Egyvalamiben már közös a vélemény

Alapvetően egyetértenek a pártok a magyar-szlovák viszony témájában

Gyurcsány Ferenc szerint a magyar-szlovák viszonyt érintő legutóbbi történések értékelésében alapvetően egyetértenek a parlamenti pártok, a konkrét lépésekről pedig tovább egyeztetnek. A miniszterelnök erről az általa kezdeményezett ötpárti egyeztetés után beszélt dolgozószobája előtt, hétfőn a parlamentben.

2008.11.10 18:59MTI

A kormányfő azért kezdeményezett egyeztetést, hogy közösen beszéljék meg, miként kezeljék a magyar-szlovák viszonyban keletkezett feszültségeket.

Szerinte kivételes helyzet van, hiszen a pártok alapvetően egyetértenek abban, miért jött létre ez a helyzet, mi jellemzi azt, és miben különbözik a magyar és a szlovák álláspont.

Az ellenzéki pártok egyetértenek abban, hogy nagy különbség van a szlovák és a magyar helyzet között, hiszen a szélsőségek Szlovákiában kormányon vannak - erről a Fidesz, a KDNP, az SZDSZ és az MDF képviselője nyilatkozott a miniszterelnök által összehívott hétfői ötpárti egyeztetés után.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: ne felejtsük el, hogy míg Magyarország esetében a szélsőségesek, a jogszabálysértők esetleg "magukról megfeledkezett futballszurkolók vagy éppen egyéb szélsőséges szervezet tagjai", addig Szlovákiában a szélsőséges szervezetek a kormányzati politika részét képezik.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke szintén arról beszélt, hogy elítélnek minden szélsőséget Szlovákiában és Magyarországon is, azonban nem tehető egyenlőségjel a kettő közé. Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke ugyancsak alapvető különbségnek nevezte, hogy a magyar parlamentben nincsenek szélsőséges pártok, szélsőséges politikai erők.

Hozzátette: ez viszont nem mentség arra, hogy a parlamenten kívüli szélsőséges magyarországi szervezetek Szlovákia területén nacionalista felhangokkal tűzdelt demonstrációkat tartsanak.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta: Magyarországon nincs olyan parlamenti párt, amely a szélsőségekkel bármiféle kapcsolatot tartana.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.