Debreceni Törvényszék

Fegyház és életfogytiglan az idős ügyvéd gyilkosainak

A Debreceni Törvényszék mindkét vádlottat négyszeresen minősülő emberölés bűntette miatt ítélte el, egyikük a szabadságvesztés 2/3 részének letöltése, míg a másik férfi 25 év múlva kerülhet leghamarabb feltételes szabadlábra.

2016.05.11 12:13Havariapress

A bíróság által megállapított tényállás szerint a 72 éves sértett visszavonultan élt hajdúsámsoni házában, ahova nem engedett be senkit. Az viszont széles körben ismert volt a környéken, hogy egykori ügyvédként magas nyugdíja van, és hogy rendszeresen iszik.

Miután sokszor volt ittas, a többször vált a közelben élő csavargók bűncselekményeinek sértettjévé. 2013. augusztus 20-án is azért kereste fel három férfi - a mostani ügy két vádlottja és ismeretlenül maradt társuk -, hogy értékeket vigyenek el tőle, illetve megszerezzék a nyugdíját.

Arra számítottak, hogy a sértettet leittasodva találják, így észrevétlenül be tudnak osonni. Ez sikerült is nekik, sőt a férfi elrejtett pénzét is megtalálták, de mielőtt elhagyhatták volna a házat, szembetalálták magukat a házigazdával.

Az idős férfi hangosan szidni kezdte őket és próbálta visszaszerezni jogos tulajdonát, eközben az udvaron egy akácfa karót is felkapott és azzal próbálta elriasztani a betolakodókat. A behatolók viszont elvették tőle a karót, és azzal módszeresen agyonverték, illetve halálra rugdosták.

Néhány órával később az ebédet hordó nő fedezte fel a földön fekvő, mozdulatlan férfit, de az orvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani.

A Debreceni Törvényszék indoklásában elhangzott: a bíróság két helyszíni tárgyalást is tartott, de bizonyító erejűek voltak a helyszínen rögzített DNS- és lábnyomok, illetve tenyérlenyomat is. A törvényszék megállapításai szerint az áldozat ráismert támadóira, ezt többször el is mondta nekik, s a vádlottakat ez ösztönözhette a végzetes bántalmazásra.

A felbujtó, a másodrendű vádlott egyébként korábban már többször volt büntetve, de a bíróság figyelembe vette azt is, hogy megszaporodott az idősek elleni brutális támadások száma.

Az ügyészség, az elsőrendű vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt kért, a másodrendű vádlott és védője pedig elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.