Gyermekjogok

Az Európa Tanács új gyermekjogi stratégiájáról rendeznek májusban konferenciát Budapesten

Az ET új, elfogadás előtt álló gyermekjogi stratégiáját áprilisban mutatják be Szófiában, majd május 10-én Budapesten rendeznek róla konferenciát az Európai Ifjúsági Központban.

2016.02.25 08:52MTI

Az Európa Tanács (ET) új gyermekjogi stratégiájáról rendeznek konferenciát május 10-én a Budapesti Európai Ifjúsági Központban - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár strasbourgi megbeszéléseit követően az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

Novák Katalin kedden találkozott Gabriella Battaini-Dragoni főtitkár-helyettessel, valamint Snezana Samardzic-Markovic demokráciáért felelős főigazgatóval, akik elismerésüket fejezték ki amiatt, hogy Magyarország 1995 óta helyszínt biztosít az ET egyik Európai Ifjúsági Központjának, melynek fenntartásához a kormány minden évben maga is hozzájárul. A főigazgató-helyettes szerint ez egy rendkívül pozitív példája az Európa Tanáccsal való együttműködésnek.

Az ET új, elfogadás előtt álló gyermekjogi stratégiáját áprilisban mutatják be Szófiában, majd május 10-én Budapesten rendeznek róla konferenciát az Európai Ifjúsági Központban.

A megbeszélésen az Isztambuli Egyezmény ratifikációjának előkészítését célzó magyarországi folyamat is napirendre került. Az államtitkár elmondta: "Jelentős lépések történtek és történnek Magyarországon a kapcsolati erőszak megelőzésének területén. A közelmúlt egyik fontos eredménye a kapcsolati erőszak önálló büntetőjogi tényállássá tétele volt.

Jelenleg az ellátórendszer bővítése (pl. a krízisközpontok és a társadalmi visszailleszkedést szolgáló félutas kiléptető házak számának növelése) és finanszírozásának emelése van napirenden, de érdemes kiemelni a kormányzati támogatással megvalósuló prevenciós programokat és a szemléletformálást célzó figyelemfelkeltő kampányokat, illetve a családi életre nevelés megjelenését a köznevelésben. A főtitkár-helyettes elismeréssel nyugtázta a hallottakat."

Novák Katalin szerdán felszólalt az 1994-ben alapított ADF International (az életért, a családért és a vallásszabadságért) jogvédő szervezet konferenciáján abból az alkalomból, hogy a szervezet Strasbourgban is irodát nyitott. A szakmai szimpózium témája az Európai Emberi Jogi Egyezményben lefektetett jogok érvényesülésének biztosítása volt. Az államtitkár ismertette a család és a házasság intézményét támogató, valamint az emberi jogok érvényesülése érdekében tett magyar erőfeszítéseket, amit elismeréssel fogadott a konferencia nemzetközi hallgatósága.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.