Gyermekjogi konferencia

Novák Katalin: a gyermekek joga a felnőttek kötelessége

A gyermekek nem 'kis felnőttek', testre szabott, igényeiknek megfelelő jogokkal kell felruházni őket.

2014.11.20 11:56MTI

A gyermekek legfőbb joga gyermeknek lenni, és a felnőttek kötelessége ezt biztosítani - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az Országos Gyermekvédelmi Konferencián, csütörtökön Budapesten.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a gyermeki jogok világnapján megrendezett konferencia megnyitóján hozzátette: a gyermekek nem 'kis felnőttek', testre szabott, igényeiknek megfelelő jogokkal kell felruházni őket.

Mint monda, a gyermekeknek joguk van az önfeledtséghez, gondtalansághoz, szeretethez és biztonsághoz fizikai és érzelmi értelemben egyaránt. Ezt elsődlegesen a családnak kell biztosítania, de feladata van ebben a munkában a közösségeknek, egyházaknak, civil szervezeteknek és az államnak is.

"Közös felelősségünk, hogy a gyermekeket megillető jogokat megadjuk, meghatározzuk azt a keretet", amelyek között egészségben és biztonságban tudnak felnőni; a gyermekek biztonsága a legfontosabb, minden intézkedést ez vezérel - szögezte le.

A konferencián Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár kiemelte: a családoknak minden segítséget meg kell kapniuk ahhoz, hogy a gyermeket ne kelljen kiemelni a családból.

Ugyanakkor - tette hozzá - ha egy gyermek mégis veszélyeztetett helyzetbe kerül, nem fordulhat elő, hogy nem kap segítséget, ezért szeretnék a felelősségi rendszert egyértelműbbé tenni.

Közölte, a kormány meg akarja erősíteni a gyermekvédelmi szolgálatot, és szükségesnek tartja a jelzőrendszer megerősítését, az egyes szolgálatok közötti együttműködés javítását. Nem lehet esetleges a jelzőrendszer működése, ezért jogkövetkezményei lesznek, ha a jelzőrendszer tagjai nem jeleznek, vagy a jelzésnek nincs következménye - tette hozzá.

Az államtitkár tarthatatlannak nevezte, hogy sokszor az államigazgatásban "csak a betű számít" és nem a gyermek érdeke, ezért a szakterületi folyamatokat a gyermek érdekének, jogának kell meghatároznia. Jelezte: az államtitkárság szükségesnek tartja a nevelőszülői hálózatok megerősítését is.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes az Újvárosháza dísztermében rendezett konferencián arról beszélt, hogy a főváros gyermekvédelme mindig mintaként szolgált. Mint mondta, a főváros most is az együttműködést kínálja a gyermekekkel foglalkozó intézményeknek.

Az ENSZ 1989. november 20-án fogadott el egyezményt a gyermekek jogairól, a konvenciót Magyarország 1990. március 19-én írta alá.

Magyarországon 1997-ben ünnepelték először a gyermekek jogainak egyetemes napját, s az Országgyűlés abban az évben fogadta el a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt, amelybe mindazok a gyermeki jogok bekerültek, amelyeket az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye rögzít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.