Január 1-től

Közfeladatot ellátó személyekké váltak a gyermekjogi képviselők

Közfeladatot ellátó személynek minősítették és a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjaivá tették az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ gyermekjogi képviselőit január 1-jével.

2015.01.06 19:19MTI

Erről a központ kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t.

A gyermekjogi képviselők jelzőrendszeri taggá válása elengedhetetlen a gyermekvédelmi rendszerben, hiszen olyan információk, panaszok juthatnak el hozzájuk, amelyek egyedülálló lehetőséget biztosítanak a gyermekek jogainak érvényre juttatásában - fejti ki a központ.

Hangsúlyozzák, hogy a gyermekjogi képviselők a nevelésbe vétel előtt az elhelyezési tárgyaláson képviselik a gyermekek érdekeit, majd a gyermekek közvetlen gondozásának ellenőrzését és nevelési felügyeletét végzik, ami indokolttá teszi a közfeladatot ellátó személlyé tételüket és így fokozott büntetőjogi védelmüket.

Tájékoztatásuk szerint szintén az év elején hatályba lépett változtatás, hogy a nevelésbe vételi határozatban januártól kötelező feltüntetni a gyermekjogi képviselők elérhetőségeit is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.