India, Pakisztán

A gyermekjogok védelmezői kapták az idei Nobel-békedíjat

A gyermekek jogainak védelmében folytatott harcért az indiai Kailás Szatjárti és a pakisztáni Malala Juszafzai kapta idén a Nobel-békedíjat - jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság.

2014.10.10 11:51MTI
Forrás: youtube.com (A kép csak illusztráció)

Az 1901-től kiosztott Nobel-békedíj egy a hat kitüntetés közül, amit a dinamit feltalálója, a svéd Alfred Nobel hagyatéka alapján osztanak ki. Alfred Nobel útmutatása szerint annak kell adni az elismerést, "aki a legtöbbet vagy a legkimagaslóbban tette a nemzetek barátságáért, a fegyveres erők csökkentéséért vagy megszüntetéséért, vagy békekongresszusok tartásáért és előkészítéséért."

A díj abban is különbözik a fizikai, kémiai, fiziológiai-orvostudományi és irodalmi Nobeltől, hogy nem Stockholmban, hanem az oslói Városháza nagycsarnokában adják át - a díjazott pedig lehet személy és szervezet is.

A híres és elismert Nobel-békedíjasok között szerepel például Marin Luther King amerikai tiszteletes (1964), az albán származású Teréz anya (1979), Ang Szán Szu Csí mianmari ellenzéki aktivista (1991) , de így ismerték el Jimmy Carter amerikai elnök nemzetközi békítő tevékenységét is 2002-ben. Díjat kapott volna 1948-ban Mahátma Gandhi is, akit azonban meggyilkoltak, így a döntés abban az évben elmaradt.

Szervezetek közül több alkalommal díjazták a Nemzetközi Vöröskeresztet, Nobel-békedíjat kapott az ENSZ és 2012-ben az Európai Unió is, derül ki a Wikipédia összefoglalójából.

A Nobel-békedíjak kiosztását ugyanakkor számos kritika is érte: Henry Kissinger amerikai külügyminiszter 1973-as elismerése a kitüntetés történetének egyik legbotrányosabb eseménye volt, a döntés miatt két bizottsági tag is lemondott. A díjazott még Richard Nixon nemzetbiztonsági tanácsadójaként támogatta Kambodzsa bombázását, ami sokak szerint a vörös khmerek felemelkedéséhez vezetett, s a Nixon-interjú kiszivárgott részletei szerint Henry Kissinger szovjet belügynek nevezte, ha "egy zsidót gázkamrába" zárnak.

Kérdéses, hogyan kaphatott békedíjat "A Közel-Keleti béketeremtéshez való hozzájárulásért "Jasszer Arafat, aki az önálló palesztin állam létrehozása érdekében az erőszakot sem utasította vissza. Ő alapította a Fatah palesztin szervezetet is, amit főként fegyveres akciók tettek ismertté. Kritikák érték a díjosztó bizottságot Barack Obama 2009-es kitüntetéséért is, hiszen az amerikai elnök iraki és afganisztáni szerepvállalása sem volt békemissziónak mondható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.