A Markó utcában nyolc mentőautó megrongálódott

Képek: Rendőrök a Károly körúton, útakadályok, előállítások

A rendőrség korábban még nem használt eszközökkel, betonból készült útakadályokkal zárta le az Operához vezető mellékutcákat, amelyek mögött fémkordont állítottak fel; a betonelemeket csütörtök délután emelték darus kocsival a helyükre - jelentették az MTI tudósítói.

Elindultak a 15,6 kilométeres menet résztvevői képgaléria

2008.10.23 22:57MTI

Ezekbe az utcákba gyakorlatilag csak az ott lakókat engedik be, semmilyen átmenő forgalom nincs, még az újságíróknak is meg kell kerülniük a lezárt területet, ha az egyik budapesti rendezvényről a másikra akarnak eljutni. A Bajcsy-Zsilinszky úton, valamint az Andrássy út Oktogon és Nagymező utca közötti szakaszán szinte kizárólag csak rendőrségi gépjárművek, buszok, rendőrautók és könnygázgránátvető autók parkolnak. Az Operaházhoz vezető utcákat a Nagymező utcánál, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út sarkánál, valamint a Zichy Jenő utcánál zárták körbe.

Elindultak a 15,6 kilométeres menet résztvevői

Elindultak a Corvin közből a Rendszerváltó Fórum nevű szervezet által meghirdetett "15,6 km, 1956" elnevezésű demonstráció résztvevői csütörtök délután 5 órakor. A mintegy hetven ember a Corvin közből - Budát is érintve - az Alkotmány utcába indult, és ezalatt 15,6 kilométert tesz meg. A menet a járdán halad, erős rendőri biztosítás mellett. A demonstrálók többsége árpádsávos zászlót lenget.

A Markó utcában nyolc mentőautó megrongálódott

A fővárosi Markó utcai csütörtök esti igazoltatássorozat idején nyolc mentőautó rongálódott meg - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A mentésben nem okozott fennakadást az, hogy a rendőrök a felvonulókat beszorították a Markó utcába, ahol a mentőszolgálat központja található; a mentőkocsik a Bihari János utcai bejáraton közlekedtek - mondta el Győrfi Pál. 

Hozzátette: közvetlenül a Markó utcai mentőközponttól két civil kért segítséget, de sérüléseik nem voltak komolyak, kórházba senkit sem kellett szállítani. A Stop internetes portál szerint a mentőállomás előtt a beszorított demonstrálók egy fotóriportert megrugdostak, az újságíró a mentőkhöz fordult segítségért, őt elsősegélyben részesítették. Győrfi Pál azt nem tudta megerősíteni, hogy fotóriportert láttak-e el a mentőszolgálat központjában.

Rendőrök a Károly körúton - Fotó: MTI


Kiürült a Markó utca

Kiürült a fővárosi Markó utca, már csak rendőrök vannak a környékén - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről csütörtök este. Beszámolóik alapján mintegy 50 tagú csoport indult el az Astoria irányába, ahol legfeljebb 100-150 ember lehet. A Kossuth utcánál további, mintegy 200-300 ember vesz a Magyarok Világszövetsége rendezvényén, amelyen filmet vetítenek. A környéken jelentős rendőri készültség van, ugyanakkor a tudósítók beszámolója szerint a rendőröknek nem akad sok dolguk, mert a környék nyugodt.

A Markó utcából előállították Budaházy Györgyöt

Az MTI tudósítóinak jelentése szerint igazoltatták, majd egy rendőrautóba ültették Budaházy Györgyöt a rendőrök Budapesten a Markó utcánál csütörtök este. A Markó utca Bajcsy-Zsilinszky út és Bihari utca közötti szakaszán folyamatosak az igazoltatások, a rendőrség közlése szerint már több embert előállítottak.

Előállítások a Markó utcából

Több embert állítottak elő a rendőrök a fővárosi Markó utcától, mások mellett azt a férfit is, aki szögekkel teleszórta az Alkotmány utcát - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtök este. A férfi ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt tesz feljelentést a rendőrség a Budapesti Nyomozó Ügyészségen - olvasható a rendőrség honlapján közzétett közleményben. Mint írták, azokat is előállították, akik a rendőri felszólítás ellenére sem vették le csuklyáikat és megtagadták személyazonosságuk igazolását. A rendőrségi közlemény szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom rendezvényén részt vevők a demonstráció befejeződése után megindultak a Semmelweis utcában zajló rendezvényre. 

A Semmelweis utcában a Magyarok Világszövetsége tartja 1956-os megemlékezését. Egy körülbelül 500 fős tömeg verődött össze a Váci útnál és hangos skandálás közepette vonultak a Dráva utca - Visegrádi utca - Vág utca - Hegedűs Gyula utca - Victor Hugo utca - Pannónia utca - Szent István körút - Bihari János utca útvonalon. A rendőrök beszorították és körbezárták a tömeget a Markó utcának a Bihari János utca és Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakaszára, és megkezdték a résztvevők igazoltatását és elszámoltatását - olvasható a közleményben. A rendőrök továbbá négy embert tetten értek, akik betörték az egyik bolt kirakatát.

Rendőrök a Károly körúton - Fotó: MTI


Igazoltatások a főváros több pontján

A rendőrség a Hegedűs Gyula utcában a Szent István körút és Vígszínház utca között rekedt mintegy 100-150 embert folyamatosan igazoltatja a fővárosban - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói csütörtök este. Több vízágyút látni. A rendőrség lezárta a Margit híd és a Nyugati pályaudvar közötti körút belváros felé vezető szakaszát, az MTI tudósítói vízágyút láttak a Szent István körúton. 

Ugyancsak folyamatosan igazoltatnak az Andrássy út-Nagymező utca-Jókai tér környékén, ahol továbbra is nagyon sok a rendőr. A Jókai téren két vízágyú várakozik. A Markó utca-Bajcsy Zsilinszky út sarkán 100-150 embert vett körbe a rendőrség, őket szintén igazoltatják. Közben a tüntetők azt kiabálják, hogy "sétálunk, sétálunk". 

A Bajcsy-Zsilinszky út másik oldalán hat embert állítottak a falhoz, akiknek a ruházatát is átvizsgálják. A tömegben olyan arcok ismerhetők fel, akik korábban a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Magyar Önvédelmi Mozgalom rendezvényein vettek részt.

Leöntötték a Pannónia utcában vonuló tüntetőket

Több csoportban indultak el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom fővárosi rendezvényéről az emberek az Magyarok Világszövetsége Astoria melletti rendezvényére, követve Budaházy György felhívását. A Pannónia utcában mintegy 200 fős vonuló, zömében símaszkos tüntető közül néhányra az egyik lakásból valamilyen folyadékot öntöttek - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. Válaszul a vonulók közül többet köveket ragadtak és abba az irányba hajították, ahonnan leöntötték őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.