"Vádolunk több száz kivégzett magyar hazafiért"

Képek: 56-os megemlékezés a Bem szobornál

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 52. évfordulóján a Műegyetem elől több száz zászlós, fáklyás felvonuló gyalogosan, és korabeli teherautókon érkezik a Bem-szoborhoz, ahol 56-os megemlékezést tartanak.

Képekben: '56-os megemlékezés a Bem téren! képgaléria

2008.10.22 19:53MTI

Több mint félezren vettek részt az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére a Rákóczi Szövetség által szervezett hagyományos felvonuláson vasárnap Budapesten. A felvonulás részvevői a Műegyetem elől indultak el, többen korabeli teherautók platóján tették meg az utat a Bem térig. A felvonulók a Döbrentei térnél fáklyát kaptak a szervezőktől, s azokkal folytatták útjukat.  A menet élén többen táblát vittek - egyebek között - a következő feliratokkal: "Vádolunk több száz kivégzett magyar hazafiért"; Vádolunk Mindszenty József hercegprímásért".

Mindszenty József bíboros, hercegprímás 1956. november 4-én a szovjet intervenció hírére az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére menekült, ahonnan csak 1971-ben utazhatott Rómába, majd Bécsben telepedett le. A Műegyetemtől induló felvonulók egy része többször azt skandálta, hogy "Vesszen a kormány!".

A menetben részt vett a Magyar Gárda 20 tagja is. A Bem téren Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke megemlékező beszédében azt mondta: "1948 után egyre csak azt szajkózták nekünk, hogy a hatalmas és bölcs Szovjetunió oldalán a világtörténelmi fejlődés élvonalába kerültünk és közben nemzeti függetlenségünk is biztosítva van végre. 1956 októbere bebizonyította, hogy mindegyik állítás hazug volt".  "Nem tudta ezt megcáfolni az 1970-es évek konszolidált Kádár-korszaka sem" - tette hozzá.

A megemlékezés végén koszorút helyezett el az 1848-49-es magyar szabadságharc hőse, Bem József tábornok szobránál a többi között a Fidesz, az MDF, a KDNP, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyarok Világszövetsége, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Vajdasági Magyarok Szövetsége, a Magyar Írószövetség és több határon túli civil szervezet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.