Ki kell engedni a szabadság szellemét a palackból

Képek - Orbán Viktor: Magyarországot a politikai vezetők sodorták bajba

Orbán Viktor szerint az 56-os magyarok titka az volt, hogy kiengedték a szabadság szellemét a palackból, most is ezt kell tenni, és akkor Magyarország újra bizonyítani fogja, hogy többre képes; erről a Fidesz elnöke a budai Várban, az I., a II., a III., a XII. és a XXII. kerületi önkormányzat közös 56-os ünnepségén beszélt.

A Fidesz rendvezvénye, Orbán Viktor beszéde a Várban képgaléria

2008.10.23 17:35MTI - Fotó: ma.hu

"Az 56-os magyarok titka azt volt, hogy kiengedték a szellemet palackból, a magyar szabadság szellemét. Nekünk sincs más dolgunk. Újra ezt kell tennünk. Ki kell engednünk a palackból a magyar szabadság szellemét, és akkor Magyarország újra bizonyítani fogja, hogy többre képes, és ezért a mainál jobb sorsot is érdemel" - fogalmazott Orbán Viktor, akit beszéde előtt "Viktor, Viktor" skandálással fogadott a tömeg.

A politikus szerint Magyarország bizonyítani akarja, nem olyan, mint amilyennek látszik, nem gyáva, nem hiteltelen, nem kiégett, nem cinikus. Ha ilyennek látszik - mondta -, akkor az azért van, mert a vezetői, akik az első sorban állnak ilyenek. "Magyarország hitem szerint be fogja bizonyítani, hogy nem azonos egy rosszkedvű és megbukott részvénytársasággal" - jelentette ki. A Fidesz elnöke a napjainkban zajló gazdasági-pénzügyi válság okaként az örök emberi gyarlóságot, a pénzéhséget, a kapzsiságot, a mértéktelenséget és a nyerészkedést jelölte meg. Ennek érdekében a felelős vezetők "loptak, csaltak, hazudtak, adatokat hamisítottak és eltitkolták a valóságot - mondta. A politikus szavait e résznél taps és tetszésnyilvánító fütty kísérte.

Orbán Viktor szerint Magyarországot mélyebben és súlyosabban érinti a mostani válság, mint a többi európai országot, hiszen Magyarország legyengített ország. Mint mondta, nem volt ez mindig így, voltunk erős, élenjáró, sikeres és tiszteletre méltó ország. "Ma nyakig eladósított, sereghajtó, hitelét veszett és lesajnált ország vagyunk" - fogalmazott, majd közölte: erről nem azok tehetnek, aki becsülettel végzik a dolgukat, akik munkájukkal viszik hátukon az országot, nem azok, akik értéket teremtenek, akik nevelik gyermekeiket.

A Fidesz elnöke úgy látja, Magyarországot a politikai vezetők sodorták bajba. "Az ő felelőtlen politikájuk juttatta ide a magyarok közösségét" - fogalmazott.

Mint mondta, ezt a válságot nem lehet megúszni, ezt a válságot le kell győzni, Erre pedig a tettre kész, vállalkozó szellemű, értéket teremtő, dolgozó magyarok képesek, olyan magyarok, akik 56-ban is kiengedték a szabadság szellemét a palackból. Orbán Viktor szerint a kormány képtelen a válság kezelésére: minden lépésük rossz ütemű, kapkodó, a javasolt terápia - egy újabb megszorítás - tovább növelné azt a bajt, amit orvosolni kívánnak.

A politika, a leendő új kormány dolga, hogy felszabadítsa az ország energiáit - mondta. Úgy vélekedett, ha a vállalkozó szellemű magyarok lehetőséget kapnak, akkor az emberek hamar talpra tudják állítani, sikeressé tudják tenni az országot. Október 23-án valójában azt ünnepeljük, hogy a magyaroknak kifogyhatatlan a hitük és elapadhatatlan az erejük; ez akkor is így van, ha ez a hit és erő nem mindig képes megmutatni magát, akkor is így van ez - hangsúlyozta a pártelnök -, ha néha évekre, évtizedekre is nehéz, vastag történelmi üledék fedi azt be, és akkor is, ha tükörbe nézve a nemzet alig ismer magára.

Úgy vélte, a magyar kifogyhatatlan, elapadhatatlan erejű nép akkor is, ha ma egyáltalán nem emlékeztetünk 1848-as vagy 1956-os önmagunkra. A Fidesz elnöke szerint "1956. október 23-a mai küzdelmeinkben is a győzelem reményét jelenti. Arra emlékeztet, azzal bíztat bennünket, hogy ma ugyan a történelem formálja a jellemünket, de nincs már messze az idő, amikor újra a jellemünk fogja formálni a történelmet". Orbán Viktor beszéde végén a "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" formulával köszönt el hallgatóságától.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.