Diplomácia

Szijjártó: Magyarország Szerbia védelmére kelne, ha szükség lenne rá

A külgazdasági és külügyminiszter a Politika című szerbiai napilapnak adott interjút.

2015.12.05 14:53MTI

A lap szombaton részleteket közölt a magyar miniszterrel készített interjúból, amely teljes terjedelmében  az újság vasárnapi számában jelenik meg.

A tárcavezető kifejtette, hogy Magyarország azt szeretné, ha Szerbia mihamarabb az Európai Unió tagjává válna, és a csatlakozási folyamat felgyorsítása mellett áll ki. A magyar-szerb határon épített kerítés sem a szerb nép ellen irányul, a két ország kapcsolata még soha nem volt ilyen jó - fogalmazott Szijjártó Péter. A miniszter szerint jelenleg hét határátkelő van a két ország között, és az a cél, hogy minél jobban megkönnyítsék a törvényes belépést Magyarországra.

"A kerítést nem szórakozásból építettük, hanem az Európai Unió elfogadott előírásai szerint jártunk el, amelyek hangsúlyosan szólnak a schengeni külső határok védelméről" - szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter.

A kérdésre, miszerint Magyarország miért Szerbiát támogatta és nem a szintén EU-tag Horvátországot a migránsválsággal kapcsolatos vita során, a politikus elmondta: a horvát kormányfő "nem elfogadható és nem európai módon" támadta meg Magyarországot, amikor az országot a fasiszta diktatúrákhoz hasonlította, és Szerbiával sem volt tisztességes. "Szerbia támogatása a szívünkből jött, nem koordinált lépésről volt szó. Most már egyértelmű, hogy ha valaki megtámadja szerb barátainkat, akkor mi a védelmükre kelünk, azért mert barátok vagyunk, és így működnek a barátságok" - fogalmazott Szijjártó Péter.

A magyar-szerb határ szeptemberi lezárását követően a migránsok útvonalat változtattak, és Magyarország helyett Horvátországon keresztül igyekeztek Nyugat-Európába jutni. Zoran Milanovic horvát kormányfő akkor azzal vádolta meg Budapestet és Belgrádot, hogy egy megegyezés alapján szervezetten irányítják, illetve szállítják a migránsokat a horvát határra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.