Terrorcselekmények

Szijjártó Péter: eljött a végső visszaszámlálás ideje

Az utóbbi időszak terrorcselekményei bizonyítják, hogy eljött a végső visszaszámlálás ideje, a világ legbrutálisabb terrorszervezeteinek hálózata egész pályás támadást indított a civilizált világ, azon belül pedig Európa ellen.

2015.12.03 19:30MTI

Ezt hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Belgrádban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának kétnapos konferenciáján, amelynek keretein belül tárgyalóasztalhoz ült Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter is.

A politikus úgy fogalmazott: ha a civilizált világ nem tud összefogni, ha nem tud egyetértésre jutni, akkor nem fogja tudni legyőzni ezt a generációs jelentőségű kihívást, amit az Iszlám Állam (IÁ) jelent. Ha a civilizált világ veszít ebben a harcban, akkor mindannyian áldozattá fogunk válni - szögezte le.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy "ha nem érünk el átütő sikert rövid időn belül az Iszlám Állammal szemben, akkor az egyre több területet fog elfoglalni, egyre több embernek kell elmenekülnie, akkor pedig Európa nem fogja bírni a nyomást és destabilizálódik. Ezt pedig el kell kerülni".

Szijjártó Péter a konferencia mentén kétoldalú megbeszéléseket is folytatott. Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel megerősítették azokat a politikai megállapodásokat, amelyek Vlagyimir Putyin orosz elnök februári budapesti látogatásán hangzottak el. "Az egyik legfontosabb megállapodás arról született, hogy az idei esztendő végén lejáró hosszú távú gázvásárlási megállapodásunkat úgy módosítjuk, hogy a korábban fel nem használt gázmennyiséget nem kell felhasználás nélkül kifizetni, hanem a következő években felhasználhatjuk" - részletezte Szijjártó Péter. A vállalatok és a szakemberek között tart a tárgyalás - tette hozzá. Emellett áttekintették Magyarország és az oroszországi régiók eredményes együttműködését, amelyek azért is lényegesek, mert az európai uniós szankciók nagyon komoly károkat okoztak a magyar-orosz gazdasági együttműködésben, az elmúlt két esztendőben a magyar vállalatok majdnem hárommilliárd dollárnyi veszteséget szenvedtek el a szankciók miatt.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel az energetikai együttműködésről tárgyalt Szijjártó Péter. A politikusok megállapították: egyelőre bizonytalan, hogy a Török Áramlat gázvezeték megépítésére sor kerülhet-e a jövőben tekintettel a jelenleg kialakult orosz-török konfliktusra.

Az EBESZ belgrádi konferenciájának keretében ült tárgyalóasztalhoz Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter. Ez volt az első hivatalos találkozó azt követően, hogy a török légierő november 24-én lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai-török határ térségében. A megbeszélést követően egyik fél sem közölt részleteket, a konferencián tartott beszédében - amelyre a találkozó után került sor - viszont a török külügyminiszter azt mondta: a vadászgép lelövését nem szabad összemosni a terrorizmus elleni harccal, illetve nem szabad politikai célokra használni.

Szergej Lavrov a konferencián felszólalásában a terrorizmus elleni harccal kapcsolatban elmondta: olyan összefogásra van szükség, mint amilyen a második világháborúban a nácik ellen volt tapasztalható. John Kerry amerikai külügyminiszter szerint pedig az Iszlám Állam elleni harcban szíriai vagy arab szárazföldi csapatokra van szükség, mert a terrorszervezetet a levegőből nem lehet legyőzni. Hozzátette: akár néhány hónap alatt is legyőzhető lenne a terrorszervezet, ha fegyverszünetet kötne a szíriai kormány és a felkelők mérsékelt csoportja. Mint mondta: a fegyverszünet mellett politikai átmenetre is szükség lenne, amely előmozdítaná az Iszlám Állam elleni összefogást.

A kétnapos konferencia fő témája az európai terrorveszély, a szíriai helyzet és a migránsválság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.