Bemutatók mellett

Airsoft-lövészettel (is) ünneplik szombaton a tartalékosok napját

"...addig nem nyugszom, szegény fejemet nyugalomra nem hajtom, míg az elárult haza fiait szabadságának megmentésére, annak árulói ellen zászlóm alá nem gyűjtöm".

2015.09.30 08:58MTI
Forrás: Youtube

Tartalékos toborzónappal, országos lőversennyel, katonai bemutatókkal, biztonságpolitikai előadásokkal, koszorúzással és ünnepséggel emlékeznek meg Szentendrén a magyar tartalékosok napjáról szombaton.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz), a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia és az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság által szervezett tartalékos napi rendezvény és a Pest megyei toborzónap fővédnöke Simicskó István honvédelmi miniszter.

A szentendrei altiszti akadémián délelőtt 10 órakor a Matasz elnöke, Szalay-Bobrovniczky Kristóf nyitja meg a rendezvényt. Ezután a sportközpontban katonai közelharc- és kézitusa-bemutatók lesznek.

Délelőtt 11 órától Menekültügyi kérdés Magyarországon és az EU-ban - Jelen és jövő címmel tart előadást Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi és európai tanulmányok karának dékánja, biztonságpolitikai szakértő, valamint Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója.

A délután két óráig tartó rendezvényen fellépnek katonai hagyományőrzők és lesz ejtőernyős bemutató és airsoft-lövészet is.

A délutáni ünnepségen megkoszorúzzák Kossuth Lajos szobrát, majd a legeredményesebb munkát végző Matasz-tagoknak adnak át elismeréseket.

A tartalékosok szövetsége meghívójában azt hangsúlyozta: céljuk, hogy bemutassák a pályaválasztás előtt álló fiataloknak és más érdeklődőknek a Matasz és a Magyar Honvédség feladatait, bemutatók segítségével megismertessék az egyes részterületek munkáját és az alkalmazott technikai eszközöket.

Hivatalosan október 4., a magyar tartalékosok napjának, mivel 1848-ban ezen a napon mondta el Kossuth Lajos híressé vált szegedi toborzóbeszédét: "Látván a haza veszedelmét, zászlót ragadtam a kezembe, s megesküdtem, hogy addig nem nyugszom, szegény fejemet nyugalomra nem hajtom, míg az elárult haza fiait szabadságának megmentésére, annak árulói ellen zászlóm alá nem gyűjtöm".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.