Jószomszédság

Fura magyarázat a finnektől - egymillió tartalékosnak küldenek levelet

A hadsereg szóvivője azt mondta, hogy a levélküldés a korábbi sorkatonákkal való kapcsolattartást hivatott javítani, és elsősorban a fegyveres erők létszámának és költségvetésének csökkentése és a hadkiegészítő parancsnokságok ezzel kapcsolatos átszervezése indokolja.

2015.05.04 18:21MTI

A finn hadsereg az utóbbi időben számos kiképzőközpontot bezárt és számos tagját elbocsátotta, miközben az ország védelmi költségvetése - a gazdasági gondokkal párhuzamosan - 2012 óta a finn össztermék (GDP) arányában 1,4 százalékról 1,29 százalékra csökkent. Ugyanakkor a hadsereg és egyes politikusok a költségvetés növelését sürgetik az ukrán válság kapcsán a szomszédos Oroszországgal kialakult feszültségek miatt.

Április elején Svédország, Norvégia, Finnország, Dánia és Izland védelmi minisztere közös nyilatkozatot adott ki, amelyben leszögezik, hogy az orosz fenyegetés miatt Észak-Európának fel kell készülnie az esetleges válságokra vagy incidensekre. A finn haditengerészet a múlt héten víz alatti robbantásokkal figyelmeztetett egy feltételezett tengeralattjárót Helsinki partjai közelében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.