DK

Öt év múlva már csak minden harmadik orvos nem lesz nyugdíjas?

Egy működő egészségügynek a megfelelően kiterjedt alapellátás és a működő háziorvosi rendszer lenne az alapja.

2015.09.22 10:07ma.hu

A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke szerint a magyar háziorvosok harmada már most is nyugdíjkorhatár feletti, másik harmada pedig 5 éven belül lép nyugdíjas életkorba. Ha minden így folytatódik, akkor 3,5 millió ember maradhat háziorvos nélkül.

A kórházi ellátás mellett a háziorvosi rendszer is az összeomlás szélén áll, a kormány mégis évről-évre kevesebb pénzt fordít az egészségügyre. Amikor bármelyik Nyugat-európai országban jobban fizet a mosogatás, mint hazánkban az emberek egészségéért és életéért felelni, és nincs megfelelő utánpótlás, akkor semmit sem ér a kormány üres ígérgetése. A megállíthatatlan orvos-elvándorlás miatt nem csak a kórházakban maradhatnak el fontos műtétek, hanem milliók maradhatnak orvosi ügyelet és alapvető vizsgálatok nélkül.

A Demokratikus Koalíció szerint egy működő egészségügynek a megfelelően kiterjedt alapellátás és a működő háziorvosi rendszer lenne az alapja. A DK szerint az emberek egészségén spóroló felelőtlen kormányzati politika miatt sokan a kórházakig sem juthatnak majd el, hiszen nem lesz háziorvos, aki a szükséges vizsgálatokra irányítaná a betegeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.