Illegális bevándorlás

Szijjártó: a kormány az EU-országok összefogását kezdeményezi a görög határ védelme érdekében

A magyar kormány kezdeményezte Brüsszelben, hogy az Európai Unió haladéktalanul hozzon döntést az EU külső határát is jelentő görög határ védelmének közös erővel történő biztosítására.

2015.09.14 07:00MTI

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter egyúttal üdvözölte azt a berlini döntést, hogy Németország ideiglenesen ismét határellenőrzést vezet be.

A miniszter a magyar álláspontot a német belügyminiszternek arra a kora esti bejelentésére reagálva ismertette, amely szerint a menekültválság miatt Németország ideiglenesen ismét határellenőrzést vezet be.

Szijjártó Péter azt mondta: még egy, talán ennél is fontosabb döntésre van szükség: mivel Görögország nem képes a saját, illetve az EU-s határ megvédésére, azt az uniós országok összefogásával kell megtenni. A miniszter hangsúlyozta: Magyarország megérti a német lépést, szolidáris Németországgal. Mivel a kormány fontosnak tartja a második világháború után kialakult közös értékrendet, arra az álláspontra jutott, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel a lehető leggyorsabban az Európai Uniónak is meg kell hoznia egy döntést. Ezért kezdeményezte a kormány állandó képviselője útján Brüsszelben, hogy Görögországot segítendő az EU-s országok közös erővel védjék meg a görög külső határt.

Szijjártó Péter hozzátette: a kabinet már hétfőn, a bel- és igazságügyi miniszterek tanácskozásán képviselni fogja ezt az álláspontot. Megfogalmazása szerint "készen állunk arra, hogy részt vegyünk ebben a műveletben (.), határőröket, rendőröket küldjünk az érintett helyszínre". Kitért arra is, hogy a kormány álláspontja szerint ennek a támogatásnak valamennyi EU-s ország részvételével és "hozzájárulásaiból" kell megvalósulnia.

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormánynak van-e már terve egy a németekéhez hasonló esetleges osztrák bejelentésre, a miniszter úgy reagált: Ausztriában egyelőre szúrópróbaszerű ellenőrzések vannak. Hozzáfűzte: a bevándorlóknak és az embercsempészeknek is tudomásul kell venniük, hogy minden EU-s ország védi saját határait. Az összes eshetőségre felkészülve a kabinet "percről percre" figyeli a német és az osztrák döntéseket, hogy ezek függvényében a magyar belügyminiszter is határozhasson a szükséges hazai lépésekről - jelentette be Szijjártó Péter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.