Illegális bevándorlás

Keményen visszaszólt Mikola és Szijjártó is a kormányt bírálóknak

"Kétségtelen, hogy egyes félreértelmezett nyugati nyilatkozatok után a bevándorlók egy része agresszívvá vált."

2015.09.08 10:18MTI
MTI Fotó: Mohai Balázs

Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára keddi levelében határozottan felszólította az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosát, hogy tartózkodjon Magyarország bírálatától, hiszen az ország az Európai Unió minden jogszabályát betartja.

A tárca azt közölte az MTI-vel, hogy Magyarország betartja a schengeni és a dublini előírásokat, a bevándorlók ellátásakor a nemzetközi egyezmények szerint jár el, és közben valós választ ad a bevándorlással kapcsolatos kérdésekre.

A KKM emlékeztetett: Nils Muiznieks, az ET emberi jogi biztosa honlapján nemrég közzétett egy bejegyzést, amelyben mély sajnálkozását fejezte ki a magyar kormány menekültekkel kapcsolatos hozzáállása miatt. Hangsúlyozta, hogy Magyarországnak a többi európai országhoz hasonlóan kötelessége védelmet biztosítani a rászorulóknak, tekintet nélkül vallási hovatartozásukra. A bevándorlást korlátozó, az illegális határátlépőket kriminalizáló új jogszabálycsomagot rossz lépésnek tartja, annak szerinte további káros következményei lesznek a menedékkérőkre nézve.

Felhívta a magyar parlamentet a jogszabályjavaslatok elvetésére, továbbá sürgette a magyar kormányt és parlamentet, hogy a bevándorlókkal, menedékkérőkkel és menekültekkel szemben emberségesebb és diszkriminációmentes megközelítést alkalmazzon - ismertette közleményében a KKM.

"Rendkívül álszent és tisztességtelen", hogy miközben választ keresnek az EU-ra nehezedő egyik legnagyobb kihívásra, egyes nyugati politikusok pénzügyi támogatások megvonásával fenyegetőznek - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden.

Szijjártó Péter közölte: a határok nyitottsága Európában nem a határsértések korlátlan lehetőségét jelenti.

Magyarország minden európai uniós követelménynek megfelel, és nagyon furcsának tartja, hogy azért bírálják, mert a schengeni és a dublini jogszabályok teljes betartásával jár el - hangsúlyozta.

A miniszter kiemelte: Magyarország minden nemzetközi szabályt betart a bevándorlók ellátása tekintetében, "azonban kétségtelen, hogy egyes félreértelmezett nyugati nyilatkozatok után a bevándorlók egy része agresszívvá vált", és megtagadja az együttműködést a magyar hatóságokkal. Egyebek mellett nem hajlandók a befogadóállomásokon tartózkodni, ahol a nemzetközi jogszabályokban rögzítetteknek megfelelő ellátásban részesülhetnek.

Szijjártó Péter azt mondta: Magyarország ezután is mindenben meg fog felelni az európai uniós előírásoknak, és továbbra is határozottan az az álláspontja, hogy "a képmutatás Európa-bajnokságát be kell fejezni", ehelyett valós intézkedésekre van szükség és ezek között mindent meg kell előznie határaink megvédésének.

Sigmar Gabriel német alkancellár hétfőn felszólította Magyarországot a menekültügyi rendszer körülményeinek javítására. Kijelentette, hogy veszélybe kerülhet az uniós finanszírozási, támogatási rendszer és a schengeni belső határok nyitottsága, ha az uniós partnerek nem veszik ki a részüket az európai menekültválság kezeléséből. Azt mondta: ha mindössze néhány tagállam viseli a menekültválság terheit, akkor senki nem gondolhatja az EU-ban, hogy "a finanszírozásban minden megy ugyanúgy tovább, mint eddig", hiszen az EU nem olyan közösség, amelynek tevékenységében csak akkor vesznek részt a tagok, ha pénzt kapnak érte, és kivonják magukat a felelősség alól, amikor nehézségek támadnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.