Augusztus 20.

Hende: csak akkor maradhat meg az ország, ha van hadseregünk

Amely országnak jó hadserege van, le tud ülni a nemzetközi tárgyalóasztalhoz.

2015.08.20 10:40MTI

Magyarország évezredes története bizonyította, hogy csak akkor maradhatunk meg, ha van hadseregünk, honvédségünk - hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter az augusztus 20-i katonai tisztavatáson tartott köszöntőjében, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren csütörtökön.

Amely országnak jó hadserege van, le tud ülni a nemzetközi tárgyalóasztalhoz - fogalmazott a miniszter, hozzátéve: van mihez segítséget kérnie, van miből segítséget adnia.

Hende Csaba azt mondta: a haza védelme és nemzetközi kötelezettségeink teljesítése érdekében a jövőben emelkedik a honvédelmi költségvetés. Ebből "elkötelezetten" fejlesztik a haderőt, jelentős haditechnikai fejlesztések kezdődnek. A miniszter szólt arról is, hogy a Magyar Honvédség életében július elsejével új időszámítás kezdődött, elindult a katonai életpályamodell, amelynek részeként júliustól átlagosan 30, 2019 januárjáig pedig összességében átlagosan 50 százalékkal emelkednek a honvédelmi illetmények.

A Magyar Honvédség részt vesz a közös védelemben - mondta Hende Csaba. Ennek nyomán a magyar katonák többek között részt vesznek a szlovén, az észt, a lett és a litván légtér védelmében, segítik a balkáni nemzetek biztonságának stabilitását, és segítenek abban is, hogy Afganisztán és Kurdisztán lakói is megtalálják a békét.

A miniszter felidézte, az elmúlt két évben is azt mondta a tisztavatásokon: "nem tudjuk, mit hoz a következő esztendő". Évről évre olyan változásokkal kellett szembesülni, amelyeket korábban el sem tudtunk képzelni - folytatta, példaként említve, hogy az országtól keletre polgárháborús állapotok vannak, míg délebbre "vallási fanatizmusban tobzódó" terrorállamot látunk.

Hende Csaba kitért az illegális bevándorlás problémájára is. "Ez a mi hazánk, nem valamiféle átjáróház!" - szögezte le, hozzátéve: lehet menekültstátusért folyamodni törvényes módon. Aki rászorul, annak menedéket nyújt az ország, és segíti a későbbi hazatérését is - fejtette ki a miniszter, kiemelve ugyanakkor: azt nem engedjük meg és nem is tűrjük el, hogy embercsempészbandák "csalárd ígéretekkel" indítsák útnak az embereket Magyarországon keresztül. Ezek a bandák nem tisztelik Magyarország törvényeit, határait és a magyar embereket sem - tette hozzá.

Hende Csaba köszönetet mondott valamennyi katonának, aki a leghosszabb hőségriadó idején, olykor 38-40 Celsius-fokos kánikulában építette a határzárat.

A miniszter a katonai esküt tévő fiatalok előtt hangsúlyozta, hogy a magyarságért, a nemzetért érdemes dolgozni, ha kell harcolni.

Az idén 94 honvédtisztjelölt tette le katonai esküjét. Ennek részeként, folytatva a 2011-ben újraindított ludovikás hagyományt, fogadalmukat kardrántással, "a hazáért mindhalálig!" felkiáltással erősítették meg.

A tisztavatás programja a Magyar Honvédség Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegysége zenekarának műsorával, majd különleges díszelgő csoportja bemutatójával kezdődött. Ezt követően a Himnusz hangjaira felvonták Magyarország lobogóját a Parlament előtt.

Az ünnepségen Áder János államfő, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Hende Csaba mellett részt vett a kormány több tagja, valamint jelen voltak közéleti személyiségek, a diplomáciai testület tagjai és katonai attasék.

A Parlament előtti ünnepség ideje alatt kezdetben eső hullott, borús, hűvös volt az idő. Ennek ellenére a meghívott vendégek és hozzátartozók mellett számos érdeklődő végignézte a tisztavatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.