Elit

Először végezték el nők az amerikai hadsereg ranger-kiképzését

A két katonanőt - akinek személyazonosságát egyelőre nem hozták nyilvánosságra - pénteken avatják majd rangerré a Georgia állambeli Fort Benningben. Egyelőre csak annyit közöltek, hogy mindketten a West Point-i katonai akadémia hallgatói voltak.

2015.08.18 20:58MTI

Először végezték el nők az amerikai hadsereg elit Ranger Iskoláját - jelentették kedden amerikai lapok.

A két katonanőt - akinek személyazonosságát egyelőre nem hozták nyilvánosságra - pénteken avatják majd rangerré a Georgia állambeli Fort Benningben. Egyelőre csak annyit közöltek, hogy mindketten a West Point-i katonai akadémia hallgatói voltak.

A két végzős ugyanakkor, a 94 most végzett férfi évfolyamtársukkal ellentétben, nem kérheti felvételét a könnyűfegyverzetű 75. ranger ezredbe, a Pentagon ugyanis még csak most mérlegeli, hogy pontosan milyen harci feladatokra alkalmazzon nőket. A tárcának a fegyveres erők parancsnokaival konzultálva január 1-ig kell kialakítani állásfoglalását arról, hogy milyen pozíciókat és milyen feltételek mellett tesz elérhetővé a számukra.

A hadsereg kísérleti jelleggel most először nyitotta meg a Ranger Iskolát a nők előtt. Ilyen elitkiképzés nélkül, amelyen a szárazföldi erők állományának mindössze 3 százaléka esett át, hivatalosan senki sem lehet a 75. rangerezred katonája és a The New York Times szerint aligha tölthet be valaki több fontos parancsnoki posztot a gyalogságnál.

Áprilisban (381 férfi mellett) a "gyengébb nem" 19 képviselője kezdett bele a kiképzésbe, de csak ketten tudták végigcsinálni azt. A lemorzsolódás a férfiak között is óriási: minden évben mintegy 4 ezren próbálnak meg rangerré válni, de ez rendszerint csak a 40 százalékuknak sikerül.

A hadsereg egyértelművé tette, hogy a nőknek pontosan ugyanolyan fizikai alapkövetelményeknek kell megfelelniük, mint a férfiaknak. Vagyis: képesnek kell lenniük végrehajtani 49 fekvőtámaszt, 59 felülést, 6 húzódzkodást, le kell tudni futniuk 8 kilométert 40 perc alatt, teljes menetfelszerelésben le kell gyalogolniuk 19 kilométert három óra alatt, emellett jól kell úszniuk, valamint megbízhatóan tájékozódniuk a szárazföldön.

A leendő rangereknek a kiképzés alatt erdőben-hegyekben-mocsárban kell megtanulniuk legyőzni az ellenség mellett a kimerültséget, az éhséget és a stresszt.

A The Washington Post szerint a kiképzés mindhárom szakaszát elsőre és a minimális 61 nap alatt teljesíteni a férfi katonák mindössze 10 százaléka tudta, a nők közül senki. A többieknek az egyes fázisokat meg kellett ismételniük.

A Pentagon 2013-ban jelentette be, hogy fontolóra vette a nők harci alakulatokban való szolgálatára vonatkozó hivatalos tilalom visszavonását. Ezzel a védelmi tárca lépést kíván tartani a realitással, a fegyverforgató lányok-asszonyok ugyanis az iraki és az afganisztáni háború csataterein - részben utánpótlás hiányában - egyre komolyabb feladatokat kaptak. Többen szolgáltak közöttük géppuskásként páncélozott harci járművön és helikopteren, vagy pilótaként, sőt, felderítőként a haditengerészet SEAL kommandósai között.

Az amerikai fegyveres erőknél 2011-ben oldották fel a homoszexualitásukat nyíltan vállalók szolgálatára vonatkozó tilalmat. Ezt a lehetőséget egyébként a transzneműek esetében is fontolóra vették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.