Szociálpolitika

300 milliárd forintos többlet a családoknak az adókedvezmény bővítése

Évente csaknem 300 milliárd forintos többletet jelent a családi adókedvezmény fokozatos, négy év alatti megduplázása a kétgyermekesek esetében.

2015.08.10 13:14MTI

A Fidesz-frakció szóvivője, Dunai Mónika elmondta, hogy jövő januártól az érintetteknél évente, gyermekenként 2500 forinttal emelkedik az adókedvezmény havi összege, így 2019-ben a kétgyermekesek összesen havi 40 ezer forinttal csökkenthetik majd adójukat. A szóvivő emlékeztetett: kormánya munkaalapú és családbarát társadalmat kíván építeni, hosszú távon pedig célja a népességfogyás megállítása is. "A magyar nemzet demográfiai problémáit nem bevándorlókkal, hanem gyermekekkel kell megoldani" - hangsúlyozta.

Emlékeztetett: 2013-ban a gyermeket nevelő családok több mint négyötöde, 950 ezer háztartás családonként átlagosan 196 ezer forintnyi adókedvezményt érvényesíthetett, 2014-től pedig már a járulékokra is elszámolhatóvá tették azt, így összesen 240 ezer forint maradt a családoknál.

Ismertetése szerint 2011 és 2014 között mintegy 790 milliárd forintot hagyott a kormány a gyermekeket nevelőknél adókedvezmény formájában, családonként átlagosan 833 ezer forintot.

Mivel azonban bebizonyosodott, hogy a reformok működnek, lehetőség van a családpolitikai kedvezmények, köztük az adókedvezmény növelésére - mutatott rá Dunai Mónika.

Beszámolt arról is, hogy a házastársi, együttesen havi 5000 forintos kedvezménnyel idén összesen 1-2 milliárd forinttal, reményeik szerint jövőre már csaknem 2-3 milliárd forinttal magasabb összeget hagynak az első ízben házasulandóknál.

A szóvivő bírálta a baloldalt, amely elmondása szerint elvette a családi adókedvezményt, ezzel 1,7 millió család zsebéből húzott ki jelentős összegeket. "A baloldal ma is eltörölné a családi adórendszert, ma is szűkítené a családi adókedvezményeket" - jelentette ki, hozzátéve: ez minden baloldali párt választási programjában szerepelt, amivel egyetlen év alatt 800 milliárd forintot húznának ki a családok zsebéből.

Kijelentette: a baloldal szegénységi kockázattá tette a gyermekvállalást, a szülők többségét munkanélkülivé tette, és megduplázta a dolgozó szülők adóját.

A Fidesz ugyanakkor az adórendszert a gyermeket nevelő családok megbecsülésére építi, bevezetése óta 3600 milliárd forintot hagyott a családoknál, 1300 milliárd forintot csak a családi adókedvezmény formájában - hangsúlyozta. Hozzátette: Európában is példaértékű a többi között az, hogy a legalacsonyabb jövedelmű többgyermekes családoknak gyakorlatilag nem kell adózniuk.

Az új családi adókedvezmény 350 ezer családnak jelent többletjövedelmet - hangsúlyozta, az átlagkeresetűek akár évi 114 ezerrel, a minimálbéresek 85 ezer forinttal többel számolhatnak jövőre.

Megmarad a kiskeresetűek adócsökkentése is – tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.