Több marad

NGM: az szja-kulcs csökkentésével együtt megemelik a családi adókedvezményt

A személyi jövedelemadó (szja) kulcsának 1 százalékpontos csökkentésével párhuzamosan megemelik a családi adókedvezmény és az első házasok kedvezményének összegét, így egy átlagkeresetű kétgyermekes családnak jövőre 116 ezer forinttal több jövedelme lesz.

2015.05.08 16:13MTI

Hegedüs Sándor, az RSM DTM Zrt. adóüzletágának vezetője a tanácsadó cég honlapján közzétett blogbejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az szja egy százalékpontos csökkentése áttételesen a családi adókedvezményt is érinti. Ha az szja kulcsa 15 százalékra mérséklődik, a kétgyermekesek adóalap kedvezménye pedig - mint a novemberben elfogadott jogszabályban is szerepelt - 62 500 forintról 78 125 forintra növekszik 2016-tól, csökkenne az adókedvezmény összege, amennyiben a gyermekek utáni adóalap kedvezmény mértékét nem növelnék.

A szaktárca az MTI kérdésére azonban azt közölte: az szja kulcs csökkentésével párhuzamosan megemelik a családi kedvezmény és az első házasok kedvezményének összegét, hogy az érintettek jövőre is ugyanakkora összeget tudjanak levonni az adójukból. Első házasoknál ez 5 ezer, egy gyerekeseknél 10, három vagy több gyerekeseknél gyermekenként 33 ezer forintot jelent havonta. A kétgyerekesek 2016-ban gyerekenként 12 500 forintot vonhatnak le az adójukból (2500 forinttal többet, mint idén).

A személyi jövedelemadó 1 százalékponttal történő csökkentésének és a családi kedvezmény megemelésének köszönhetően egy átlagkeresettel rendelkező kétgyermekes családnak jövőre 116 ezer forinttal több jövedelme lesz - tájékoztatta az MTI-t az NGM.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.