Új hiánycél, új GDP-növekedési ütem

Gyurcsány 12 pontos intézkedéscsomagot javasol

Gyurcsány Ferenc - a jegybankelnökkel egyeztetve - 12 pontos intézkedéscsomagot javasol az ellenzéki pártoknak a pénzügyi válság miatt. Erről a miniszterelnök a péntek délutáni, a frakcióvezetőkkel folytatott egyeztetésen beszélt.

2008.10.10 17:45MTI

Elmondta: az idei hiánycélt négyről 3,4, a jövő évi költségvetésben tervezettet pedig 3,2 százalékról 2,9-re csökkentenék. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ország idén teljesíti a maastrichti kritériumokat. A betétesek korlátlan állami garanciát kapnának, a kormány elhalasztaná az adócsökkentési programot és felfüggesztené az Új tulajdonosi programot - mondta a miniszterelnök. Közölte: új becslés készülne a gazdasági növekedés mértékről. 

Konkrét számot nem mondott, úgy fogalmazott: óvatosabban terveznék meg a növekedés ütemét, amely az elemzők által ma megjósolt mértékhez igazodna. Gyurcsány Ferenc az ellenzéki pártoknak azt javasolta: kétharmados többséggel fogadják el a közpénzügyi csomagot, amelybe beleépítik az SZDSZ költségvetési plafonra vonatkozó indítványát továbbá azt, hogy a költségvetési tanácsra vonatkozó törvény vonatkozzon az állami alrendszerekre, illetve az önkormányzatokra is.
 
A kormányfő azt kérte a társadalmi partnerektől, hogy függesszék fel a 2009-re vonatkozó bértárgyalásokat, és jövő júniusig tartsák szinten a bérek és a jövedelmek reálértékét. A pénzügyi válság vámszedői megjelentek a régióban - jelentette ki, emlékeztetve arra, hogy egy pénzintézetet és a forintot is támadás érte csütörtökön. Egyelőre álljuk a sarat - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.