Ellenőriznek a szakemberek

Somogyban csökkent a parlagfűvel fertőzött területek nagysága

Somogyban is megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése, a szakemberek két nap alatt mintegy 25-30 ezer hektárt ellenőriznek az Országos Rendőr-főkapitányság helikoptereivel.

2015.08.06 10:27MTI

Varga Csaba, a Somogy Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztályának vezetője csütörtök reggel, a légi felderítés második napjának kezdetén az eddigi tapasztalatokról a kaposújlaki repülőtéren tartott sajtótájékoztatón elmondta: öt éve végeznek légi felderítést, és ebből az derül ki, hogy az ország egyik legfertőzöttebb megyéjének számító Somogyban évről évre csökken a parlagfűvel fertőzött területek nagysága.

A legnagyobb fertőzöttséget 2013-ban derítették fel. Akkor 1560 hektár parlagfűvel fertőzött területet mértek be, és 25,6 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki a tulajdonosokra. Tavaly már csak ennek a harmadát, 545 hektárt tártak fel. A GPS koordináták alapján bemért területek tulajdonosaira 9,9 millió forint bírságot szabtak ki.

A légi felderítés során a megye mintegy kétharmadát ellenőrzik, az idén elsősorban a dél-somogyi területeket vizsgálják - mondta a főosztályvezető, aki az előző nap tapasztalatairól szólva arról számolt be, hogy elsősorban napraforgótáblákban találtak parlagfüves fertőzöttséget. Mintegy 15 ezer hektárnyi területek vizsgáltak, kilenc parlagfűvel fertőzött foltot mérek be összesen 130 hektárnyi területen, közte egy közel száz hektáros napraforgótáblát, ami valószínűleg egy tulajdonosé.

A légi felderítéssel gyorsabb és hatékonyabb az ellenőrzés, az adatok feldolgozását már másnap elvégzik a Földhivatal munkatársai, ezt követően pedig néhány napon belül értesítik a tulajdonosokat

Varga Csaba emlékeztetett arra, hogy a türelmi idő július elsejével lejárt, a parlagfűvel fertőzött területek tulajdonosainak akkor is kell bírságot kell fizetniük, ha felszólításra elvégzik a mentesítést. Amennyiben ezt nem teszik meg, akkor ezt elvégzi a hatóság, és a bírságon felül ezt is meg kell fizetniük - tette hozzá. A bírság mértéke a fertőzöttségtől függően az egy hektár alatti területek esetében 15 ezertől 50 ezer forintig, az egy és öt hektár közötti területeknél 50-től 150 ezer forintig terjed.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.