Fokozatosan ellenőriz a hatóság

FM: eddig öt hektáron rendeltek el parlagfűirtást

Július elseje óta a megyei növényvédelmi szakemberek öt hektáron rendeltek el parlagfűirtást.

2015.07.24 16:20MTI

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleményében emlékeztettek arra, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény szerint a földhasználók kötelesek az ingatlanjuk területén június 30-ig megakadályozni a parlagfű virágbimbójának kialakulását, ezt követően pedig folyamatosan fenntartani ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig.

A hatóság július elseje óta ellenőrzi a parlagfűvel fertőzött területeket. A földhivatalok a külterületeken eddig 64 esetben, 69 hektárnyi parlagfűvel fertőzött területen végeztek helyszíni ellenőrzést, ezek alapján a megyei kormányhivatalok növényvédelmi felügyelőinek 29 esetben, öt hektáron kellett közérdekű védekezést elrendelniük.

A hatóság munkáját segítve civil szervezetek parcellaszintű felmérést végeztek a Csepel-szigeten, aminek eredményeként több mint 300 parlagfűvel fertőzött területet azonosítottak.

E mellett idén is bevetnek helikoptereket a felderítéshez, így a nehezen megközelíthető, nagy kiterjedésű, egybefüggő fertőzött területek is a hatóság látókörébe kerülnek. Újdonság, hogy a Belügyminisztérium és az FM megállapodása alapján erre a célra az Országos Rendőr-főkapitányság légirendészeti parancsnokságának helikoptereit használják.

A tárca felhívta minden földtulajdonos és földhasználó figyelmét, hogy tegyenek eleget a törvényi kötelezettségüknek, és még a hatósági szankciók előtt mentesítsék területüket. Ennek elmulasztása esetén a hatóság növényvédelmi bírságot szab ki, amely 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedhet. Hozzátették: gyommentesítéssel kapcsolatban szakmai információért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz, a megyei kormányhivatalokhoz és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarához fordulhatnak az érintettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.