Úgy látszik mégsem olyan erős a gazdaságunk!

Gyurcsány az ellenzéktől várja a megoldást?

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke pénteken délután tájékoztatást ad a frakcióvezetőknek a pénzpiaci válság kapcsán kialakult helyzetről a parlamentben - közölte a kormányszóvivő az MTI-vel. A Fidesz az MTI-nek jelezte: Navracsics Tibor frakcióvezető ott lesz a találkozón.

2008.10.10 11:31MTI

Daróczi Dávid elmondta: a 17 óra órakor kezdődő megbeszélésen konzultálnak arról is, milyen lépésekre van szükség annak érdekében, hogy a pénzpiaci válság a lehető legkevésbé érintse Magyarországot. 

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője ott lesz a találkozón - közölte Havasi Bertalan, az ellenzéki párt sajtófőnöke az MTI-vel. Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter péntekre hasonló megfontolásból már összehívta a Gazdasági Együttműködési Fórum tagjait. 

A szóvivő még csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kormányfő jövő keddre is megbeszélést kezdeményezett a nemzetközi pénzügyi válság kapcsán meghozandó intézkedésekről a parlamenti pártok frakcióvezetőivel, az Országgyűlés érintett bizottságának az elnökeivel, valamint a pénzügyi-gazdasági szféra meghatározó érdekképviseleteinek vezetőivel. Azon a megbeszélésen arról lesz szó, hogy a kibontakozó nemzetközi pénzügyi válság miatt milyen konkrét lépéseket kell megtenni, hogy az Magyarországot a lehető legkevésbé érintse. 

Daróczi Dávid azt mondta, Gyurcsány Ferenc a megbeszélésen konkrét intézkedésekre is javaslatot tesz, és azt kéri a meghívottaktól, hogy amennyiben ez lehetséges, ők is hozzák magukkal javaslataikat.

Veres: kormány mindent megtesz a stabilitás érdekében

A magyar bankrendszer stabil, tőkeerős, betartja a prudenciális szabályokat, de nem tudja függetleníteni magát a pénzpiaci folyamatoktól, ezért a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a pénzpiac stabilitása fennmaradjon - mondta Veres János pénzügyminiszter a jegybankelnökkel és az OTP elnök-vezérigazgatójával tartott pénteki sajtótájékoztatón Budapesten. 

Veres János elmondta: folyamatosan figyelik a pénzpiac alakulását. A kialakult helyzet miatt a kormány úgy döntött, hogy az állampapírpiaci folyamatok javítása érdekében módosítják a nyugdíjpénztárak befizetési szabályát. Így hétfőtől feloldják a 40 százalékos részvénytartási hányadra vonatkozó előírást, ennek megfelelően a nyugdíjpénztárak korlátlan nagyságban tarthatják pénzüket állampapírokban - ismertette a pénzügyminiszter. Hozzátette: mindaddig fennmarad, amíg úgy ítélik meg, hogy a pénzügyi stabilitáshoz ez szükséges. Veres János elmondta: emellett módosulnak egyes számviteli szabályok is, amelyek eddig megnehezítették, hogy az állampapír piac irányába mozduljanak el a források. Ezen szabályok módosításához nincs szükség az Országgyűlés döntésére, ezeket kormányhatározatokban írják elő - mondta a pénzügyi tárca vezetője. Simor András jegybankelnök kijelentette: a Magyar Nemzeti Bank ahogy eddig is, úgy a továbbiakban is normális üzleti feltételek mellett, korlátlan mértékben áll a bankok rendelkezésére forint likviditásra. A jegybank nem tervez beavatkozást az állampapírpiacon - szögezte le az MNB elnöke. A jegybank elnöke elmondta, hogy új intézkedést vezet be az MNB: a pénzpiacon kialakult helyzetben, úgy gondolják, hogy azzal tudják a bankokat leginkább segíteni, ha a partnerlimiteiket (a bankközi hitelezés korlátait) oldhatnák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.