Már nincs akkora sztrájk kedv

Egri kórház: már csak mozaiksztrájkot folytatnak

Csütörtökön már csak úgynevezett mozaiksztrájkot tartanak a kórház vagyonkezelésének átadása ellen tiltakozó dolgozók - tájékoztatta az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének vezetője az MTI-t.

2008.10.09 09:49MTI

Hegyaljai Judit szakszervezeti vezető emlékeztetett arra, hogy hétfőn határozatlan időre meghirdetett sztrájk kezdődött a kórházban: a szakszervezetek azt követelik, hogy a Heves megyei közgyűlés bontsa fel a HospInvest Zrt.-vel kötött szerződést a kórház működtetéséről. 

A sztrájk ideje alatt a vasárnapi ügyeletnek megfelelő ellátást nyújtották, a sürgősségi és a fekvőbeteg-ellátás működött, ám a tervezett, nem sürgős műtétek elmaradhattak. A hivatalos adatok szerint a munkabeszüntetésben hétfőn a dolgozók 16, kedden 13, szerdán pedig 14 százaléka vett részt, többségében orvosok. Az érdek-képviseleti vezető hangsúlyozta: a mostani "mozaiksztrájk" lényege, hogy egy-egy osztályon valaki mindig sztrájkol, miközben a többiek az ő munkáját is ellátják, vagyis az akció nem befolyásolja a betegellátást. 

A hozzá befutott jelzések szerint van olyan osztály, ahol többen sztrájkolnak, igaz olyan is, ahol senki sem - fűzte hozzá. Minderre azt követően került sor, hogy a HospInvest Zrt. szeptember 29-én megkapta az engedélyt a népegészségügyi szolgálattól az intézmény működtetésére, majd bejelentette, hogy november 1-jén átveszi az intézményt. A szocialista vezetésű hevesi megyegyűlés március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat. 

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot, illetve civil szervezetek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen. Időközben a Heves Megyei Bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a megyei önkormányzat határozatát, amely a HospInvestet nyilvánította a kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesének. Az ítélet indoklása szerint a HospInvest pályázati dokumentációjához csatolt banki igazolás nem felelt meg a pályázati kiírásban foglaltaknak. Az MTI által korábban megkérdezett jogászok szerint az ítélet nem érinti közvetlenül a megye és a cég között létrejött szerződést, annak felbontása polgári peres úton kezdeményezhető. 

Az intézményben működő érdekképviseletek figyelmeztető sztrájkot tartottak szeptember 26-án, az egri önkormányzat pedig bejelentette, hogy pert indít a vagyonkezelési szerződés megsemmisítéséért, illetve fellebbezést nyújt be a népegészségügyi szolgálat döntése ellen. Ugyanakkor a Heves Megyei Bíróság elfogultságot jelentett be, és a város keresetét a Fővárosi Ítélőtáblához továbbította.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.