13 százaléka sztrájkolt a munkavállalóknak

Egri kórház: 586-ból 76-an sztrájkoltak kedden

A közvetlen gyógyításban résztvevő 586 dolgozó közül 73-an, vagyis a munkavállalók 13 százaléka sztrájkolt a kedd reggeli műszakban az egri kórházban - tájékoztatta az intézmény ápolási igazgatója az MTI-t.

2008.10.07 12:15MTI

Ebben az összesítésben nem szerepelnek a konyhai vagy például a mosodai dolgozók - közölte Szloboda Imréné. Hegyaljai Judit, az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke reggel arról tájékoztatta az MTI-t: folytatják a hétfőn megkezdett, határozatlan ideig tartó sztrájkot. 

Az intézményben működő szakszervezetek azt követelik, hogy a Heves megyei közgyűlés bontsa fel az intézmény működtetéséről szóló, a HospInvest Zrt.-vel kötött szerződést. Közlése szerint a sztrájk ideje alatt a vasárnapi ügyeletnek megfelelő ellátást nyújtják a sztrájkhoz csatlakozó dolgozók: a sürgősségi és a fekvőbeteg-ellátás működik, ám a tervezett, nem sürgős műtétek elmaradhatnak. A munkabeszüntetés első napján, vagyis hétfőn a jelenléti ívek összesítése szerint a délelőtti műszakba beosztott 566, gyógyítást végző dolgozó közül 90-en sztrájkoltak, ez 16 százalékos részvételt jelentett. Az érdekképviseletek szerint a sztrájkolók szinte kivétel nélkül az orvosok közül kerültek ki. 

Minderre azt követően került sor, hogy a szocialista vezetésű hevesi megyegyűlés március 25-én jóváhagyta azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a HospInvest Zrt. üzemeltetheti a Markhot Ferenc Kórházat. A cég szeptember 29-én megkapta az engedélyt az intézmény működtetésére a népegészségügyi szolgálattól, s november 1-jétől veszi át a kórházat. A HospInvest egyébként korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az általa üzemeltetett gyöngyösi, hatvani és parádfürdői kórházakban ellátást nyújt mindazoknak, akiket az egri kórházból a sztrájkolók elküldenek. 

Erről Kosztura László, a HospInvest Észak-magyarországi Regionális Igazgatója elmondta: hétfőn három olyan beteg jelentkezett a gyöngyösi kórház járóbeteg-szakellátásán, akik egyébként lakhelyük szerint az egri kórház illetékességi területéhez tartoznának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.