A szabály az szabály

Mentőt bírságoltak a túlbuzgó közteresek

A mentőorvos és az ápolók éppen egy idős embert láttak el a XIII. kerületben, amikor a közterületesek cetlit tettek az autójukra, mert túl közel parkoltak a zebrához. A 25 ezres bírság a duplájára nőhet, ha a rendőrséghez kerül az ügy.

2015.06.25 11:42ma.hu

25 ezer forintra bírságoltak egy mentőautót Budapest XIII. kerületében, miközben az autó személyzete egy idős embert látott el egy újlipótvárosi társasházban – írta csütörtökön a Bors Online. Ez körülbelül háromnapi üzemanyagra elég egy napi 12 órát hajtó mentőnek.

Ha 30 napon belül nem fizetik meg a bírságot, a közterületesektől a rendőrség veszi át az ügyet. Ők méltányosságból ejthetik az ügyet, ha azonban nem ez történik, automatikusan 50 ezer forintra nő az összeg.

A mentő vezetője azt mondta, mindig úgy parkol, hogy ne tartsa fel a forgalmat, de muszáj a házhoz közel megállnia. Ebben az esetben fél méterre álltak meg a zebrától az előírt öt méter helyett, de az autón jól látszik, hogy mentőjármű: csíkos, villogóval van ellátva, és a mentősök jelképe, a hatágú Konstantin-kereszt is szerepel rajta.

A közterületesek a lap szerint arra hivatkoztak, hogy a villogó nem volt bekapcsolva. Szerencsére, méltányosságból eltekinthetnek a bírságtól. Ha viszont nem a mentős mellé állnak, akkor automatikusan ötvenezret kell befizetnie a szakápolónak.

Reagált a közterület-felügyelet vezetője

Az elmúlt hónapokban mindössze egyszer fordult elő hasonló eset, mely során a felügyelet bírságot szabott ki a várakozásra vonatkozó közúti közlekedési szabályok megsértése miatt egy "mentőautó" vezetőjével szemben. Az intézkedésre okot adó esetben az egészségügyi szolgáltatásokkal foglalkozó gazdasági társaság gépkocsivezetője a tiltott helyen várakozva nem kapcsolta be a jármű megkülönböztető jelzését. E tényt figyelmen kívül hagyva a média egy része azt a hamis látszatot keltette, mint ha a XIII. kerületben sajátos, helyi szabályokat alkalmaznának. Vélekedésük szerint a szóban forgó jármű feliratozása jogszerűvé teszi a közlekedési szabályok megsértését, így eljárásuk - szerintük - elfogadhatatlan volt. Ezzel összefüggésben az alábbiakat szögezték le:

1. A közút közlekedési szabályokat az 1/1975. (II.5.) KPM-BM Együttes rendelet határozza meg, azok nem csak a 13. kerületben, hanem egész Európában azonosak - ez az alapja a nemzetközi jogosítvány közösségi elfogadásának. A 13. kerületben nincsenek olyan külön közlekedési szabályok, amelyek máshol nem lennének érvényesek.
2. A szolgálatot ellátó mentőautók vezetőire az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM Együttes rendelet 49. § (4) bekezdésében meghatározott szabályok vonatkoznak: "A megkülönböztető fényjelzést - ha a jármű olyan helyen áll meg, ahol a megállás egyébként tilos - működtetni kell." A szóban forgó esetben a jármű vezetője a megkülönböztető jelzést nem használta. E tényt az intézkedés során, informatikai szakrendszerhez kapcsolt készülék alkalmazásával, 8 fényképfelvétellel rögzítették.
3. Önmagában az a körülmény, hogy egy gépkocsi a mentő, a rendőrség, a katasztrófavédelem, vagy bármely más, közfeladatot ellátó szervezet, vagy gazdasági társaság tulajdonában van, nem mentesíti a vetőjét a közlekedési szabályok betartása alól.
4. A közterület-felügyelet nem alkotója, hanem végrehajtásra kötelezettje a kompetenciájába tartozó előírásoknak, így a szabálysértési eljárásra, és a szabálysértési bírság mértékére vonatkozó jogszabályoknak is.

Mint a leírtakból látható, a megkülönböztető jelzés használatát nem pótolja a jármű feliratozása: a megkülönböztető jelzés használatára jogosított, de azt nem alkalmazó jármű vezetője érthető módon váltja ki az emberek elítélő véleményét - és adott esetben a jogszabályban meghatározott jogkövetkezményt sem kerülheti el.

Biztosíthatom arról, hogy Budapest Főváros XIII. kerületi Közterület-felügyelet munkatársai, így a szolgálatot teljesítő közterület felügyelők is valamennyien mélyen érző, ép morális érzékű emberek, akik minden alkalmat megragadnak a bajba jutott emberek segítésére. Az elmúlt hónapokban számos bizonyítékát adták ennek: két esetben életmentőnek bizonyult a segítségük közterületen talált, eszméletlen emberek azonnali elsősegélyben részesítésével, a mentők értesítésével, más esetekben utcai balesetet szenvedett, idős embereket szállítottak a lakásukra. Őszintén sajnálom, hogy a megkeresésére okot adó ügy (mint a tények alapján látható, méltánytalanul) előnytelen fényt vet szervezetünkre” – tudatta a ma.hu-val Fábián-Brocskó Márta felügyelet-vezető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.