Kell a segítség

Megerősítik a balatoni mentőszolgálatot a nyári szezonra

Ahol nincs a környéken mentőállomás, ott ideiglenes állomást, úgynevezett mentési pontot nyitnak, hogy minél közelebb legyen a segítség a lakossághoz, nyaralókhoz szükség esetén.

2015.06.19 21:14MTI

Czirner József, az OMSZ operatív igazgatója elmondta, hogy a nyáron a Balatonnál 150 százalékkal nő a mentőszolgálat esetszáma, emiatt évek óta megerősítik az üdülőrégió mentőellátását. Ahol nincs a környéken mentőállomás, ott ideiglenes állomást, úgynevezett mentési pontot nyitnak, hogy minél közelebb legyen a segítség a lakossághoz, nyaralókhoz szükség esetén.

A szezonon kívül 35 mentőautó teljesít szolgálatot a Balaton körül, ezek számát átcsoportosításokkal emelik, és a szolgálati időt is az üdülőövezet igényeihez igazítják. Speciális mentőegységeket - mentőmotort, gyermek-mentőorvosi egységet - is indítanak, júniusban még csak hétvégeken, júliustól minden nap.

Balatonfüreden és Sármelléken mentőhelikopter-bázis működik. A tó körüli megyék mentési vezetői külön is beszámoltak a felkészülésről, elmondták, hogy a szezonban teljes kapacitással működtetik a gépkocsiparkjukat és megerősített személyzet végzi a munkát, megnyújtott szolgálati időben.

Szükség esetén a tótól távolabbi mentőbázisokról csoportosítanak át mentőautót, illetve személyzetet. Az érintett térség optimálisabb ellátása érdekében a balatonfűzfői mentőállomás Balatonakarattyára költözött - hangzott el.

A rendezvényen szó esett arról is, hogy az OMSZ együttműködik a tó hét pontján hét hajóval bevetésre készen álló Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával, amelynek két sürgősségi mentőhajójához a mentőszolgálat biztosítja a szakszemélyzetet.

Az OMSZ együttműködési megállapodást kötött a Balatoni Hajózási Zrt.-vel is, amely szükség esetén bármikor térítésmentesen indít külön kompot az északi és a déli part között a mentőautók számára.

Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági testületének elnöke arról számolt be, hogy a tanács anyagi támogatást nyújt a mentési munkákhoz, továbbá fontos céljai közt tartja számon a mentési munkák műszaki és technikai feltételeinek javítását a következő években, és az országban egyedülálló módon biztosítja napi szinten a koordinációt az üdülőrégió szervezetei között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.