Az államnak a szociális lobbit kellene erősíteni

Mind az öt párt támogatására számít a Szociális Charta egyik elindítója

A Szociális Charta támogatásában mind az öt pártra számít Vecsei Miklós, a Hajléktalanokért Közalapítvány Kuratóriumának elnöke; a kormánytól pedig azt várja, hogy hamarosan elkezdik a tárgyalásokat a "Merre tovább? Egy nemzeti hajléktalanügyi stratégia lehetséges keretei" című javaslatcsomagról, amelyet nemrégiben nyújtott be az illetékes minisztériumhoz.

2008.10.02 06:58MTI

Vecsei Miklós, aki egyébként a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke is, szerdán az MTI-nek elmondta: a hajléktalanság problémájának kezelésében nagyon lényeges szerepe van annak, hogy az állam, a szociális szabályozás kialakításakor mennyire bízik az egyén döntésképességében. Miközben a bajban lévő emberekről általában elmondható, hogy nem tudják a saját érdekeiket képviselni, az állam továbbra is inkább gazdasági döntéseket hoz, mint szociálist, inkább a problémát kezeli, mint megelőzné azt - tette hozzá. 

Például Magyarországon mindenkiből könnyedén válhat tulajdonos, az ezekhez szükséges kölcsönök támogatását biztosítja az állam, viszont például a lakásbérlést nem. Hazánkban jelenleg a lakások csupán 4 százaléka van az önkormányzatok kezében, míg tőlünk nyugatra ez az arány 30-40 százalék - mondta Vecsei Miklós. A kölcsönök törlesztéséhez viszont felelősségteljes személyiség szükséges, aki egyszer megcsúszik, az könnyen az utcára kerülhet - mutatott rá a kuratóriumi elnök. 

A rendszer hiányosságait jól érzékelteti, hogy egyetlen ki nem fizetett parkolási büntetés miatt is elveszthetik lakhelyüket a bajba jutottak, a be nem fizetett közüzemi számla miatt pedig egy egész család áram nélkül maradhat, ami megengedhetetlen - vélte. A hajléktalanság kezelésének érdekében például azt is fel kell mérni, hogy honnan érkeznek a városokba a fedél nélküliek. A fővárosi hajléktalanok fele vidékről származik. 

Olyan elmaradott településekről, amelyekhez képest valódi alternatívát jelentenek egy-egy jobb kerületben tartott lomtalanítások, vagy a II. kerület kukái. Ráadásul az olyan helységekben, ahol hatalmi űr keletkezik, mivel kevés a rendőr, nagyon gyenge a szociális háló és nincs munkalehetőség, a kapitalizmus törvényszerűségei által feltűnik az uzsora, ami aztán tovább mélyíti a szociális nehézségeket.
 
Az államnak itt be kell avatkoznia: szociális és gazdasági védelmet kell biztosítania a leszakadó településeknek. Az önrendelkezés joga nem azt jelenti, hogy meg kell várni, amíg az állampolgár végleg tönkreteszi a saját és igen gyakran a környezete életét is - hívta fel a figyelmet a kuratóriumi elnök.

"Az államnak a szociális lobbit kellene erősíteni nem a gazdaságit" - vélekedett Vecsei Miklós. A kormányzati felkérésre készült javaslatnak három stratégiai területe van: javaslatot tesznek a lakáshoz jutás és a lakás megtartását segítő rendszer kialakítására, a segítő eszközök bővítésére, a hajléktalan-ellátás napjainkra kialakított rendszerének átalakítására. Végül javaslatot tesznek a fedél nélkül alvók és napjaikat a közterületen élők számának csökkentésére a "Nyitás az utcára" programmal. 

E programban szerepel "a pozitív zéró tolerancia" bevezetése: melyek azok a körülmények, amelyek az utcán alvók életét oly módon veszélyeztetik, hogy fennállásukkor nem lehet őket tovább az utcán hagyni. A Szociális Chartát Vecsei Miklós és Szabó Máté általános ombudsman indította útjára; a hajléktalanokkal foglalkozó, konkrét helyzetek megoldását segítő, az "Emberi méltóság - Korlátok nélkül" alcímet viselő elvi nyilatkozatot Budapesten, a Szobi utcai hajléktalanszállón írták alá szeptember 22-én.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.