Pályázat

Bemutatták az 50 tehetséges magyar fiatal mentorprogram idei nyerteseit

A Barta Zsolt által 2012-ben életre hívott programra idén több mint ötszáz, rendkívül változatos területeken tevékenykedő fiatalra érkezett ajánlás az ország szinte minden részéről.

2015.04.24 10:40MTI

Értékes tudással és tapasztalatokkal rendelkező szaktekintélyek, mentorok támogatását, pártfogását élvezhetik fél éven át 18 és 30 év közötti fiatalok, akiket az 50 tehetséges magyar fiatal elnevezésű program nyerteseiként csütörtök este gálavacsora keretében mutattak be Budapesten.

A Barta Zsolt, a Silver Kiadó vezetője által 2012-ben életre hívott programra idén több mint ötszáz, rendkívül változatos területeken tevékenykedő fiatalra érkezett ajánlás az ország szinte minden részéről. Közülük a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) és egy 35 tagú zsűri választotta ki azt az ötven fiatalt, akik részesei lehetnek a hat hónapos mentorprogramnak, amely a kulturális, tudományos és gazdasági élet elismert személyiségeinek aktív közreműködésével személyre szabottan, a lehetőségek és az igények összehangolásával nyújt fejlődésükhöz ösztönzést, támogatást.

A tehetségek között van kilenc nyelven beszélő, tudományos értekezéseit öt nyelven publikáló fiatal, kerékpár ABS-t fejlesztő mérnök, népművész fafaragó, többszörös díjnyertes autodidakta cukrászmester, író-költő-blogger, számos versenyt megnyerő robotprogramozó és több nemzetközileg jegyzett és elismert ifjú művész is. A 18 és 30 év közötti fiatalok valamilyen területen mind átlagon felüli tehetséggel és szorgalommal rendelkeznek. A program a fejlődésükhöz fontos személyes ismeretségekhez, új feladatok, pályázatok, ösztöndíjak elnyeréséhez is hozzásegítheti őket.

Mentoraik olyan példaképek, akik nemcsak saját területükön elért eredményeik, hanem az ifjú tehetségek iránti elkötelezettségük alapján kaptak felkérést a feladatra. A pártfogók között szerepel például Al Ghaoui Hesna újságíró, S. Hegyi Lucia iparművész, divattervező, Horváth Magyary Nóra közgazdász és Serfőző Krisztina újságíró, Rácz Zsuzsa író, Bán Teodóra és Bozsik Yvette balettművész, Ránky Katalin üzletasszony, a L'Oreal magyarországi leányvállalatának alapítója, Fekete György gyermekgyógyász, klinikai genetikus, Balázs Géza nyelvész, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Kamarás Iván színész, Beck György matematikus és üzletember, valamint Lőrinczy György, az Operettszínház főigazgatója.

A párosok bemutatásával hivatalosan kezdetét veszi a közös munka, ami közös megegyezéssel meghosszabbítható. A program célja a tehetség kibontakoztatása, a mentorált kiemelkedő teljesítménye, az érvényesülés, a sikerhez szükséges egyéb készségek fejlesztése. Ehhez a páros közösen határozza meg a hat hónap során elérni kívánt célokat és az ehhez hozzásegítő eszközrendszert. A közös munkában szakmai segítséget nyújtanak a Nemzeti Tehetség Programhoz kapcsolódó Nemzeti Tehetségpontok szakemberei is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.