A brókerbotrány mellé még ez is

Pult alól kínálta a befektetést a karcagi utazási iroda - nem védi az ügyfeleket az OBA

Itt egy utazási iroda a gyanú szerint gyakorlatilag a pult alól kínált pénzügyi termékeket, amire semmiféle jogosultsága nem volt, ebből következően a magyarországi garanciaalapok sem az Országos Betétbiztosítási Alap, sem a Befektetési-védelmi Alap kártalanítása erre a tevékenységre nem vonatkozik.

2015.04.16 12:20ma.hu

Az mára már világos, hogy a karcagi Kun-Mediator utazási irodának nem volt jogosultsága befektetési szolgáltatásokat nyújtani, így az ügyfelek nem számíthatnak kártalanításra sem az Országos Betétbiztosítási Alaptól, sem a Befektetési-védelmi Alaptól. Az ügyben már több mint kétszázan tettek feljelentést. A rendőrség sikkasztás gyanújával nyomoz.

Előzetes kalkulációk szerint több száz családot csapott be és milliárdokat csalhatott el a karcagi cég. Hivatalosan utazási iroda és pénzváltó volt, de nagyon úgy tűnik, hogy illegális bankként is működött. A recept ugyanaz volt, mint más hasonló esetekben: megbízhatónak tűnt, magas kamatot ígért, és az emberek zsákszámra vitték be a megtakarított pénzüket. A pénz sincs meg és a tulajdonosok is eltűntek.

A szerdai M1 Ma Este című műsora szerint tanácstalan és kétségbe esett emberek tucatjai gyűltek össze már kora reggelre a karcagi Kun-Mediator utazási iroda előtt. Ők mind olyan ügyfelek, akik a magas kamat reményében a pénzüket bízták a cégre, ugyanis a társaság nemcsak utazásokat szervezett, hanem befektetéseket is kezelt, holott utóbbira nem is volt engedélye. Sokan a családi vagyonukat bízták a társaságra.

Az ügyfelek elkeseredettek és fel vannak háborodva, azt mondják: jól ismerték az iroda vezetőjét, sosem gondolták volna, hogy átveri őket.

MTI Fotó: Bugány János

A károsultak azt mondják: hosszú éveken keresztül nem is volt semmi gond, ha valaki ki akarta venni a pénzét: mindig megkapta. Sokak szerint most a kár elérheti a kétmilliárd forintot. Dobos László, a város polgármestere az M1 délelőtti műsorában hangsúlyozta: mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy az ügyfelek valamilyen módon kártalanítást kapjanak.

"Valakinek 500 ezer forint is nagyon nagy összeg, hát a több tíz milliós tételekről nem is beszélve, ezért a pénzért megdolgoztak, és jó helyre szerették volna befektetni, úgy tűnik, hogy mostmár elveszett, bár mindent megfogunk tenni annak érdekében, hogy valamilyen kárpótlás érje ezeket az embereket" – hangsúlyozta Dobos László.

A csaknem 20 éve működő vállalkozás vezetője a helybeliek szerint - családjával együtt - még hétfő éjszaka tűnt el a városból. A tömegben elterjedt a hír, hogy már az országot is elhagyták.

A fővárosi, kilencedik kerületi irodánál egy tanácstalan utas próbált információt szerezni, akinek négy utazása is be van fizetve az irodánál, de nem tudott bejutni. Az ajtóra azt írták: technikai okok miatt tartanak zárva és a cég székhelyeként egy Egressy úti címet adtak meg.

A megadott címen megerősítették, hogy jó helyen járnak a Híradó munkatársai, de azt mondták, a Kun-Mediátor Kft. 2005-ben, tehát 10 éve elköltözött onnan a kilencedik kerületbe. Abba az irodába, ami most zárva van. Keresték a társaság ügyvezetőjét is. A cégjegyzékből kiderül, hogy egy angyalföldi lakásba van bejelentve. A kaputelefonnál és a lakásnál nincs kiírva a 61 éves nő neve, a postaládán viszont megtalálta a Híradó riportere. Hiába csöngettünk a lakásba, senki sem nyitott ajtót.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti vizsgálatot indított a Kun-Mediátor Kft.-vel szemben, amely a gyanú szerint jogosulatlanul gyűjtött betéteket, és magas hozamokat ígért. Binder István, az MNB szóvivője elmondta: a cégnek egyáltalán nincsen pénzügyi szolgáltatásra engedélye, ezért a kártalanítási eljárások sem vonatkoznak az ügyfelekre.

"Itt egy utazási iroda a gyanú szerint gyakorlatilag a pult alól kínált pénzügyi termékeket, amire semmiféle jogosultsága nem volt, ebből következően a magyarországi garanciaalapok sem az Országos Betétbiztosítási Alap, sem a Befektetési-védelmi Alap kártalanítása erre a tevékenységre nem vonatkozik" – fogalmazott Binder István.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.