Lapszelmle

Összeroppanhat a végrehajtói rendszer?

Egyeztetésre is alkalmatlan ,,irománynak" tartja a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke a végrehajtási reformról szóló minisztériumi koncepciót.

2015.04.15 08:54MTI

A Népszava szerdai számában nyilatkozó Schmidt Zoltán szerint, ha a koncepció megvalósul, az összeroppantja a végrehajtói rendszert. A lap emlékeztet arra, hogy április első napjaiban küldte meg az Igazságügyi Minisztérium a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar létrehozásáról és feladatairól szóló koncepciót a kormány számára. A szaktárca a végrehajtói kamara átvilágítása után tette le javaslatát a kabinet asztalára, amire a végrehajtók körüli sorozatos botrányok és visszaélések miatt volt szükség.

Schmidt Zoltán kifogásolja, hogy a javaslat ellentétes a szaktárca által kommunikált célokkal, számos ponton átláthatatlanná, bonyolulttá teszi az eljárást, és végső soron kiszolgálja a végrehajtást kérő felet, miközben az adósokat kiszolgáltatja, és indokolatlan terheket ró rájuk.

Azt is fájlalja, hogy az Igazságügyi Minisztérium a végrehajtói kamara terhére rója, hogy a devizahitelezéssel kapcsolatos társadalmi feszültségekre nem adott megfelelő választ, miközben a szervezet már 2010-ben konkrét elképzeléseket tett le a minisztérium asztalára.

A lap szerint a Szekér Judit miniszteri biztos nevéhez köthető előterjesztést a kormány még nem tárgyalta, ezért az még nem tekinthető a kabinet álláspontjának. Amennyiben jóváhagyják, ősszel kerülhet a parlament elé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.