Erkölcs, közhitel

Célegyenesben a végrehajtói kamara átvilágítása

Tavasszal a kormány elé kerül az a koncepció, amelynek alapján kiépül a transzparens módon, gazdálkodásában felelősen, a jogszabályoknak, továbbá az általános etikai szabályoknak megfelelően, erkölcsösen és közhitelesen működő szervezet.

2015.03.03 14:52MTI

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) közleményében emlékeztetett arra, hogy tavaly kezdték meg a bírósági végrehajtói rendszer felülvizsgálatát a közbizalom erősítése érdekében.

Közölték, ennek érdekében a minisztérium olyan - azóta hatályba is lépett - törvénymódosítást és kormányrendeletet kezdeményezett, amely az első lépés volt a hatékony, tisztességes és átlátható végrehajtás megteremtése felé vezető úton.

Utaltak arra is, hogy az elmúlt időszakban mind a végrehajtást kérők, mind a végrehajtást elszenvedők számos kifogást emeltek és panaszt tettek.

Felidézték: az IM felügyeleti jogkörében eljárva miniszteri biztost nevezett ki a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara mellé. Azt is írták, az elfogadott törvény és kormányrendelet alapján az önálló bírósági végrehajtók ügyvitelének, hivatali működésének és magatartásának rendszeres ellenőrzése, továbbá a végrehajtókkal, kapcsolatos panaszügyek intézésének a felügyelete március elsejétől az Igazságügyi Hivatal feladata.

Közölték, a tárca három megbízást adott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara jogi, gazdasági és informatikai átvilágítására, a jelentések elkészültek.

Az informatikai átvilágításra megbízást kapott gazdasági társaság kezdeményezte a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetését, amelyet az IM - a megszerzett üzleti titkok megtartásának a kötelezettségével - tudomásul vett. Az informatikai auditra a tárca - az erre vonatkozó eljárásrend keretei között - új megbízást fog kiadni.

A három terület átvilágításáról készített jelentéseket a tárca kiértékeli, azt követően kerülhet sor a jelentésekben foglaltak alapján a további lépésekre és a közvélemény tájékoztatására - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.