Balmazújvárosról

Szennyező nehézfém-vegyületek kerültek a Hortobágy folyóba

A Greenpeace a telep teljes felszámolását követeli a Földművelésügyi Minisztériumtól.

2015.03.09 08:43ma.hu

A Greenpeace szerint szennyező nehézfém-vegyületek kerültek a Hortobágy folyóba, a Balmazújváros mellett található veszélyeshulladék-telepről. A vizsgálat alapján cink, nikkel és króm határérték fölötti szennyezése mutatható ki a tároló területén kívül is.

Mindenki tudott a harmincéves, Balmazújváros melletti veszélyeshulladék-telep létezéséről, annak állapotával azonban nem volt tisztában a hatóság - erről beszélt korábban a Hajnal-tájnak Kelemen Béla, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség igazgatója.

A telepről a Greenpeace környezetvédő szervezet szerint szennyező nehézfém vegyületek jutottak a Hortobágy folyóba, ezért a zöldek még egy éve bejelentést tettek a tároló állapota miatt.

Kelemen Béla akkor azt mondta, a tároló kerítése több helyen meg volt bontva, látszott, hogy a fémtolvajok többször bent jártak, leborogatták a hulladékokat, és a telepen kívülre is került a szemétből. Az igazgató szerint ezért a felügyelőségnek nagyon-nagyon gyorsan össze kell szedetni a hulladékot az üzemeltetővel, aki azonban felszámolás alatt áll, így a kötelezett a felszámoló lesz.

A problémát már egy éve, tavaly február végén jelezték, de a felszámolás azóta is várat magára, pedig Illés Zoltán, akkori környezetgazdálkodásért felelős államtitkár 350 millió forintos pénzügyi alap elkülönítését kezdeményezte a kormánynál.

Kelemen Béla szerint a telep kapcsán az volt a probléma, hogy az illetékes szakcég több mint négyezer tonna hulladékot tárolt, de soha nem volt pénze ennek elszállítására, miután az ehhez szükséges ártalmatlanítás nem olcsó. Annak ellenére, hogy a felügyelőség folyamatosan próbálta kötelezni a céget, és amikor nem teljesített, szankcionálni, a hulladékok szállítását nem tudták megoldani hatósági eszközökkel. Sőt, ennek hatására került a szakcég felszámolás alá.

Az 1984-ben létesült telepen a Hajdú-Bihar megyei ipari vállalatok mérgező hulladékait tárolták. Jelenleg még kétezer tonna veszélyes anyag van a területen, legnagyobb mennyiségben festék- és galvániszap, de elhelyeztek ott ezüstsót, klórozott szénhidrogént, szárazelemet és fáradt olajat is - a telepen összesen tíz-tizenkét fajta hulladék található.

A környéken lakók jól ismerik a Balmazújváros és Tiszacsege között található telepet, és nem mindenki nyugodt felőle. Az egyik környékbeli férfi szerint évtizedek óta céltalanul pang ott mindenféle veszélyes hulladék, amelyről sokan nem is tudják, milyen káros az emberre és a környezetére is.

A Greenpeace a napokban hozta nyilvánosságra friss mérési eredményeit, ami lesújtó - mondta Simon Gergely, a szervezet vegyianyag-szakértője. A Hortobágy folyóban határérték feletti szennyezés mutatható ki több mérgező vegyületből, nehézfémekből.

A cink esetében a megengedettnek több mint ötszörösét tartalmazza a víz. Simon Gergely szerint ez ugyan még nem súlyos környezetkárosítás, de az adatok arra utalnak, hogy a telepről kijuthatnak szennyező anyagok. A Greenpeace szerint tehát haladéktalanul meg kell kezdeni a terület kármentesítését. Arra is felhívta a figyelmet, hogy baleset, tűzeset előfordulásakor, egy nagyobb vihar miatt még nagyobb mennyiségű szennyeződés juthat ki. A környezetvédő egyúttal hangsúlyozta, mindezek ellenére, egy év alatt semmilyen érdemi változás nem történt a telepen.

A Greenpeace a telep teljes felszámolását követeli a Földművelésügyi Minisztériumtól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.