Méregtelenítés

Új magyar eljárás az ivóvíz arzénmentesítésére

Egy új magyar eljárással minimálisra csökkenthető az ivóvíz arzéntartalma, a technológia főként Délkelet-Magyarországon terjedhet el, ahol helyenként az uniós előírás 5-20 szorosát is eléri az arzéntartalom.

2014.09.09 07:31MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/winnond

Schremmer István, a technológiát kidolgozó G.I.C. Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, a kutatás-fejlesztés két év alatt 125 millió forintból valósult meg, 56,25 millió forint uniós támogatással. Hozzátette: két eljárást és berendezést fejlesztett ki a cég, amelyek csökkentik a víztisztítókban, vízművekben, kutakban a víz arzéntartalmát.

Schremmer István kiemelte: a berendezések használata nem igényel komolyabb szakértelmet. A technológiák alkalmasak a magyarországinál jóval magasabb arzéntartalmú vizek tisztítására is.

A két új eljárás közül az egyik olcsó, kisfogyasztók számára is elérhető árú, a másik pedig nagy hatékonyságú, alacsony energiafogyasztású megoldás.

A G.I.C. Kft. magyar tulajdonú cég, 1990-ben alakult, székhelye Budapesten, a laboratóriumok és a szerelőműhelyek a bakonyszentlászlói telephelyen, illetve Gicen találhatóak. Fő tevékenységi köre a műszaki kutatás-fejlesztés, ezen belül is az alkalmazott kutatás és technológiafejlesztés. A jelenlegi fejlesztéssel 19 munkahelyet képes hosszú időre megtartani és 3 újat létesíteni a vállalkozás – összegezte az ügyvezető.

A cég tavalyi árbevétele 235 millió forint volt, a fejlesztéstől ennek megduplázása várható. Az árbevétel 35-40 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre, amelynek háromnegyede Magyarországon valósul meg. A vállalkozás 35 munkatársat foglalkoztat, közülük 19 ember vett részt az arzénmentesítési fejlesztésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.