Török látogatás

Orbán a nyugati és a keleti világ együttműködését szorgalmazza

A miniszterelnök szerint ha nem sikerül választ találni a Nyugat és a Kelet, az Európai Unió és a közösségen kívüli országok jó együttműködésének kérdésére, akkor kihasználatlan marad a benne rejlő "fantasztikus lehetőség".

2015.02.24 16:42MTI
MTI/Illyés Tibor

A jövő kérdése az, hogyan tud jól együttműködni a nyugati és a keleti világ - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a magyar-török üzleti fórumon.

"Mi itt, Európában, Nyugaton még mindig nem tudtuk teljesen magunk mögött hagyni a hidegháborús gondolkodásmódot. Még mindig abban gondolkodunk, hogy vagy Kelet, vagy Nyugat, vagy egyik, vagy másik. (...) Nagyon lassan tanulja meg a Nyugat, hogy ez egy rossz kérdés" - mondta a kormányfő Ahmet Davutoglu török miniszterelnök jelenlétében.

Orbán Viktor szerint ha nem sikerül választ találni a Nyugat és a Kelet, az Európai Unió és a közösségen kívüli országok jó együttműködésének kérdésére, akkor kihasználatlan marad a benne rejlő "fantasztikus lehetőség".

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Törökország jelentős gazdaság sikereket ért el az elmúlt években. E sikerekhez szerinte hozzájárult, hogy a törökök mérhetetlenül tisztelik a családot. Ezért - folytatta - ki is faggatta a török kormányfőt arról, hogyan sikerült náluk a családot a politikában is középpontba helyezni.

Kitért ugyanakkor arra: ma Nyugaton az a divat, hogy a nyugatiaknak csak a nyugatiaktól szabad tanulniuk, és ha valaki a keletiektől is el akar tanulni valamit, akkor "rögtön kiszerkesztik az újságokban" mint "a demokrácia tekintetében nem megbízható" miniszterelnök. Megjegyezte, ő így szokott járni, szerinte azonban egyáltalán nem szégyen a másiktól tanulni.

A török és magyar üzletembereknek rendezett fórumot megnyitó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédében közölte: utasította Magyarország törökországi külképviseleteit, hogy ezentúl díjmentesen adják a török állampolgároknak azokat a vízumokat, amelyeket konferenciákra, üzleti találkozókra, sport-, oktatási és kulturális eseményekre való utazás céljával igényelnek.

Tájékoztatott arról is, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. átszervezi törökországi kereskedőházi rendszerét, és a közeljövőben nyolc kereskedőházi képviseleti irodát nyit török városokban.

A tárcavezető kiemelte: soha nem volt még olyan magas Magyarország Törökországba irányuló exportja, mint tavaly.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.