Új barátság

Török kormányfő: lendületesen fejlődnek a magyar-török kapcsolatok

A török kormányfő kedden tárgyalt magyar kollégájával, Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd közös sajtótájékoztatót tartottak.

2015.02.24 14:14MTI

Nagyon lendületesen fejlődnek a Magyarország és Törökország közötti kapcsolatok, és Ankara az energetikában kész minden támogatást megadni Közép-Európának - mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök kedden Budapesten.

A török kormányfő kedden tárgyalt magyar kollégájával, Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Törökország nyitott az együttműködésre az energetikában, kész minden segítséget megadni Közép-Európának, Magyarországnak. Felidézte: a Nabucco is jó kezdeményezés volt, de nem érte el a célját. Most azt a lehetőséget fontolgatják, hogy Oroszország Törökországba szállítaná a Déli Áramlatba szánt gázt, ezt Közép-Európába is eljuttathatnák, és Törökország nyitott erre a lehetőségre - közölte. Hozzátette: országa sok energiát fogyaszt, és fontos tranzitország is.

Ahmet Davutoglu üdvözölte, hogy Magyarország kiemelt szerepet szán külpolitikájában Törökországnak, és megköszönte, hogy Magyarország kitartóan támogatja Törökország EU-csatlakozását. Törökország mindenképpen csatlakozni akar az unióhoz, ezért is fontos Magyarország támogatása - mutatott rá.

Ahmet Davutoglu sikeresnek értékelte Orbán Viktorral folytatott tárgyalását. Mint mondta, a két ország stratégiai együttműködést folytat a NATO keretein belül, Európával kapcsolatban is hasonló álláspontot képviselnek, és a nemzetközi ügyeket tekintve is szilárd alapokon nyugszik a kapcsolatuk.

A török miniszterelnök kitért a magyar-török stratégiai együttműködési tanács működésére is, mint mondta, általában a szomszédos országokkal tartanak fenn ilyen együttműködési formát, de Magyarországot is hozzájuk közel álló országnak tartják.

Fontos célnak nevezte a gazdasági kapcsolatok fellendítését, a korábban meghatározott, ötmilliárd dolláros áruforgalomról szóló terv mielőbbi teljesítését.

A török kormányfő emlékeztetett arra, hogy a magyarokat és a törököket sok történelmi szál fűzi össze, és a törökök mindig szívesen látják a magyarokat országukban. Orbán Viktornak azt mondta: remélhetőleg mielőbb vendégül láthatják Törökországban.

Ahmet Davutoglut török újságírók kérdezték az ország kamatcsökkentéséről. A török kormányfő kifejtette: a török központi bank óvatos számítást végzett a kamatcsökkentésről szóló döntés meghozatalakor, és további csökkentésre lenne szükség a gazdaság stabilitása érdekében.

Ugyancsak török újságírók kérdezték a szíriai helyzetről is. Ahmet Davutoglu mindenekelőtt hangsúlyozta: senkinek nem áll jogában számon kérni Törökországon a lépéseit. Azt mondta: a szíriai rezsimnek el kell számolnia mindazzal, amit az elmúlt négy évben a saját nép ellen elkövetett. Csaknem ötmillióan hagyták el az otthonukat a háború miatt, és Törökország több mint kétmillió menekültet fogadott be.

A szíriai kormány vasárnap közölte: a török hadsereg szombat éjjeli katonai művelete Észak-Szíriában az "agresszió felháborító megnyilvánulása" volt, és Damaszkusz Ankarát teszi felelőssé annak bármilyen következményéért. A szíriai állami televízióban felolvasott közlemény szerint a török kormány értesítette ugyan az isztambuli szíriai konzulátust arról, hogy egy Törökország tulajdonában lévő mauzóleum őrségének kimenekítését és a síremlék elszállítását tervezi, nem várta meg azonban, hogy Damaszkusz beleegyezését adja a művelethez. Ahmet Davutoglu előzőleg Twitter-oldalán közölte, hogy egy katonai akcióval sikeresen evakuálták Szíriából a 38 fős őrséget, és a síremléket is Törökország területére vitték. Az üresen maradt épületet felrobbantották, nehogy terroristák támaszpontul használják.

A sajtótájékoztató előtt szándéknyilatkozatot írtak alá az együttműködésről Gül Baba türbéjének felújításával kapcsolatban, továbbá szociális biztonsági egyezményt, a nukleáris energia békés felhasználásáról egyetértési nyilatkozatot, fogyasztóvédelmi, piacfelügyeleti együttműködési megállapodást, Budapest és Ankara között testvérvárosi megállapodást, valamint a Fővárosi Vízművek és a török miniszterelnöki hivatal katasztrófavédelmi szolgálata közötti együttműködési megállapodást írtak alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.