Adatkezelés

Péterfalvi: speciális szabályozás kell a drónok használatához

A dróntechnológia új minőséget hoz az adatkezelés területén.

2015.02.05 11:42MTI

Speciális, önálló törvényi szabályozásra van szükség az adatrögzítésre vagy -továbbításra alkalmas drónok használatához Magyarországon a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint.

Péterfalvi Attila a témában Budapesten tartott csütörtöki nemzetközi konferencián arra hívta fel a figyelmet, hogy a dróntechnológia új minőséget hoz az adatkezelés területén. Utalt arra, hogy a tárgykört részletesen szabályozó törvény előkészítés alatt áll, és azzal kapcsolatban novemberben már ajánlásokat is megfogalmaztak. Jelezte ugyanakkor, hogy a távirányítású repülő szerkezetek nem megfelelő használata jelenleg is minősülhet bűncselekménynek.

Giovanni Buttarelli európai adatvédelmi biztos is a drónok, illetve az azokra szerelt adatrögzítő eszközök használatának szabályozását szorgalmazta, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a legtöbb uniós államban hiányzik a jogi környezet.

Véleménye szerint még mielőtt a drónok piaca teljesen megnyílik, ki kell dolgozni az adatvédelmi szabályozást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.