Devizapiac

Varga: tudtuk, hogy jó lesz az az árfolyamrögzítés

A svájci jegybank csütörtöki lépése megerősítette annak a kormányzati döntésnek a megalapozottságát, amellyel a múlt év decemberében a jelzálogalapú devizahitelek törlesztési árfolyamát a kormány rögzítette, és elhatározta, hogy ebben az évben a devizahiteleket ki kell vezetni a rendszerből.

2015.01.15 19:29MTI

Varga Mihály csütörtökön a kormány.hu portálnak nyilatkozva kiemelte: a devizahiteleknél jelentkező bizonytalanság jelentős kockázatokat hordoz az egész magyar gazdaság számára.

Varga Mihály rámutatott: a kormány a svájci frank alapú hiteleknél végrehajtott 256,5 forintos, valamint az euró alapúaknál a 309 forintos rögzítéssel - az eddigi hatások alapján - összességében több mint 500 milliárd forintos tartozás-növekedéstől védte meg a devizahiteleseket.

Elmondta: az államadósság esetében az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a devizaadósságot euróra váltja át, így a svájci frank erősödése nem befolyásolja számottevően az adósságszintet. Az önkormányzatoktól tavaly átvett svájci frank alapú hiteleket az ÁKK előtörlesztette, így ezek sem okoznak adósságnövekedést az államadósság szintjében.

A svájci jegybank lépése megerősítette a kormány devizaadósságokat csökkentő törekvéseit, amelyek az elmúlt években jelentősen mérsékelték az ország sebezhetőségét. Az adósság, ezen belül a devizaadósság csökkentését a jövőben is folytatni kívánja a kormány - szögezte le a nemzetgazdasági miniszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.