Botrány az MDF-ben

Dávid Ibolya arra kérte Almássy Kornélt, hogy vonuljon ki az MDF politikájából és a közéletből

A legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától soron kívüli vizsgálatot kér Dávid Ibolya, az MDF elnöke, mert egy, a birtokába került hanganyag szerint Almássy Kornél, a párt alelnöke, egyben elnökjelöltje érintett lehet egy, a Dávid Ibolya személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

2008.09.12 15:34MTI

Dávid Ibolya a pénteki sajtótájékoztatóján felmutatott egy CD-t, amely tájékoztatása szerint tartalmazza a hangfelvételt. Ennek leiratát kiosztották az újságíróknak. Az MDF elnöke a leiratot idézve közölte: egy vállalkozó egy III/III-as háttérrel is rendelkező vagyonvédelmi céget azzal bízott meg, hogy "azt szeretné, ha dolgoznának az MDF-re, a Dávid Ibolyára, keresnének rá terhelőket, merthogy ott van valami belső hatalmi váltás szándék előkészítve (...), meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet, valami alelnök van benne"; Dávid Ibolya a sajtótájékoztatón azt mondta, utóbbi Almássy Kornél. Dávid Ibolya a hanganyag leiratából idézve kiemelte: T., a vállalkozó azt mondja, hogy S.-ék állnak a párton belüli váltás mögött, ők pénzelik, és a váltásban A. van benne. A pártelnök leszögezte, az S.-ként emlegetett személy egy volt kormányzati tag. A leirat szerint a beszélgetés T. J. és egy általa "elnök úrnak" nevezett személy között folyik. 

A hanganyag a pártelnök szerint beszámol arról, hogy a vagyonvédelmi cég második embere találkozik Almássy Kornéllal, azért, mert ő adja meg "konkrétan az információ lényegét, hogy mit is akarnak a vagyonvédelmi cégtől". Dávid Ibolya információ szerint ez a találkozó létre is jött. Kényelmetlen, szomorú és kiábrándító, hogy ma Magyarországon ilyen és az ezt követő néhány hanganyag megszületett - fogalmazott az MDF első embere. Dávid Ibolya bejelentette, péntek délután a legfőbb ügyészhez megy, és soron kívül kér vizsgálatot.
 
"Ebben az ügyben nevek és olyan személyek vannak, akik az elmúlt hetekben, hónapokban megfordultak többször az MDF különböző képviselőinél és különféle ajánlatokat tettek, hogy ha a kötőtűt a hátamba szúrják, előnyöket fognak élvezni" - fogalmazott a pártelnök. A demokrácia megcsúfolásának tartja a pártelnök, hogy tizennyolc évvel a rendszerváltozás után ilyen megtörténhetett. Hozzátette: mindezt a közélet és a demokratikus intézményrendszer elleni támadásnak tekinti, ezért a Nemzeti Nyomozó Irodától is soron kívüli eljárást kér. Dávid Ibolya szerint tisztázni kell az ügy gazdasági, politikai hátterét. Kérdésre válaszolva a pártelnök elmondta: két napja juttatták el hozzá a hanganyagot egy feladó nélküli csomagban. "Rémülettel hallgattam végig", mi minden van benne - jelentette ki.

A hanganyagban a nevek és titulusok is szerepelnek, de személyiségi jogot nem akarnak sérteni, ezért a leiratban csak monogrammal idézik az elmondottakat - fogalmazott egy másik kérdésre a pártelnök. Almássy Kornéllal az MDF elnökségi ülésén múlt héten beszéltek, azóta személyesen nem - tette még hozzá a politikus. 

Dávid Ibolya felidézte: egy ismerősén keresztül arra kérte Almássy Kornélt, hogy vonuljon ki az MDF politikájából és a közéletből, mert méltatlan ember egy demokratikus parlamentben az, aki ilyen eszközöket maga igénybe vesz vagy támogat. "Ezt valóban kértem tőle, hogy tegye meg még péntek délelőtt, de ezt nem tette meg" - fogalmazott Dávid Ibolya. Arra a kérdésre, hogy az MDF kezdeményezi-e Almássy Kornél kizárást a frakcióból, Dávid Ibolya az mondta, a sajtótájékoztató után találkozik a képviselőcsoporttal, de ő személy szerint nem kezdeményezi az alelnök kizárását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.