Interjú Kerék-Bárczy Szabolccsal

Antalltól Gyurcsányig: egy politikus útja

Miként látja a mai politikai, gazdasági helyzetet egy olyan színes életpályával rendelkező, több diplomás politikus, aki volt Antall József miniszterelnök kabinetfőnökének titkára, Stumpf István Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kabinetfőnöke, a Magyar Köztársaság Los Angeles-i főkonzulja, az MDF országos elnökségének tagja, Bokros Lajos európai parlamenti képviselő tanácsadója. Riportalanyunk jelenleg a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja.

2014.12.08 11:15ma.hu

Legújabb interjúnkban Kerék-Bárczy Szabolccsal az MDF egykori székháza előtt, Bem tábornok budai szobránál beszélgettünk.

Ma.hu: Mit mond önnek az a dátum, hogy december tizenkettő?

Kerék-Bárczy Szabolcs: Huszonegy évvel ezelőtt ezen a napon halt meg Antall József. Emlékszem, hogy bár számítottunk arra, hogy bekövetkezik, és szorongva figyeltük, hogy mikor szólal meg a telefon a drámai hírrel, mégsem voltunk felkészülve a miniszterelnök eltávozására. Csupán három év telt el a rendszerváltozás óta, és az ország drámai eseményeket élt át. Így mindennél fontosabb volt az ország és a kormány stabilitása, s ebben kulcsszerepet játszott Antall József. Hihetetlen felkészültségű, hatalmas munkabírású ember volt, méltán vívott ki nagy tekintélyt magának a világban, s ezzel sokat segített hazánknak. A mából visszatekintve még inkább látjuk, hogy mennyit jelent egy államférfi nemzetközi elismertsége, s milyen drámai károkat okoz, ha egy politikus elszigeteltségbe sodorja az országot.

Ma.hu: Mit jelent az, hogy Antalli örökség?

Kerék-Bárczy Szabolcs: Számomra azt, ami követendő példa benne. Mindenekelőtt alapos volt a tudása, utánanézett a dolgoknak, nem volt rest egy-egy szakterület tudósával konzultálni, mielőtt döntéseket hozott volna. Elvetette a kalandorságot, nála az innováció és rögtönzés csak akkor volt elfogadható, ha nem kockáztatta vele a közjót. Ugyanakkor bátor is volt a politikában és a magánéletben egyaránt. Pontosan látta a különféle folyamatok bel- és külföldi vonatkozásait. Következetes volt, és felkészültséget várt el munkatársaitól is.

Szavahihető és őszinte ember volt. Döbbenetes újra nézni azokat a vele készült interjúkat, amelyekben köntörfalazás nélkül tárja a nyilvánosság elé az ország helyzetét. Felnőttnek tekintette az embereket, és ez nagy dolog a hazug világban. Nála nem az érdekek vezérelték az értékeket, hanem az értékekből fakadtak az érdekek, és ezt a sorrendet még csak véletlenül sem cserélte föl. Antall József tisztakezű volt. Eszébe sem jutott, hogy egy fillért is elvegyen a közösből. Milyen hallatlan érték! Nem volt magamutogató; visszafogott elegancia jellemezte kívül és belül. Ezt hívják úriembernek, s a fogalom nem ment ki a divatból, még akkor sem, ha egyre kevesebben vannak tisztában a jelentésével.

Végtelenül udvarias ember maradt a magas hivatalban is. A korábban normális emberek többsége elszáll a pozíciótól, címtől és rangtól, kifordul önmagából, megrészegülvén a szerzett hatalomtól. Antall ennek pont az ellentéte volt: a hivatalsegéddel ugyanolyan stílusban beszélt, mint egy külföldi államfővel. Partnernek tekintette az embereket, maximálisan tisztelte a másik méltóságát. Ellenfeleit nem tekintette ellenségnek, s ez pontosan átjön parlamenti felszólalásain és minden megnyilatkozásán.

Végül, de nem utolsó sorban: demokrata volt, a jogállam elkötelezettje, az elesetteket felkarolni kész, másokkal szolidáris piacgazdaság híve, a közös európai eszme megingathatatlan támogatója és a transzatlanti szövetség biztos támasza. Ezekből az elvekből egy jottányit sem engedett. Nagy szerencsénk, hogy ő volt az első szabadon választott miniszterelnöke Magyarországnak.

Ma.hu: Mit jelent önnek az a három szó, hogy Magyar, Demokrata, Fórum?

Kerék-Bárczy Szabolcs: Magyar az, ami és aki vagyok. Magyarnak lenni európaiságot jelent, a Nyugathoz tartozás igényét, mindazt az értékrendszert, amit az akkori viszonyok között már Szent István is követendőnek tartott. A magyarság befogadás és nem kirekesztés, sokszínűség és nem kizárólagosság. Minden, ami jó és rossz dolog történt velünk, illetve amiket mi tettünk és elkövettünk magunkkal és másokkal. A magyarságunkkal és a történelmünkkel való szembenézés még várat magára.

Demokratának lenni mindazt jelenti számomra, amiről az előbb beszéltem, és még egy sor más dolgot. Egymás megbecsülését, kompromisszumkeresést, vitákat, partnerséget, a kisebbség védelmét, tisztességes versenyt, a magántulajdon szentségét, jogállamot, az egymást ellenőrző intézmények egyensúlyának megteremtését és fenntartását, az emberi méltóság feltétel nélküli tiszteletét, a korrupció elutasítását, a köz szolgálatát, stabilitást és nyugalmat a közéletben, barátokat a világban.

Fórum az a hely, ahol küzdhetünk az elveinkért. Nyilván az MDF jut eszembe, ha egymás mellett látom ezt a három szót. Sokat tanultam az alatt a három és fél év alatt, amikor első pártom, az MDF tagja voltam. Röviden nem lehet leírni, hogy milyennek látom az MDF-et attól kezdve, hogy '87-ben megalakult, majd Antall pártjává vált, kettéhasadt, majd újra kormányra került és végül kiesett a Parlamentből. De ha nem Dávid Ibolya hív, biztosan nem csatlakozom a párthoz. Ibolyával felcsillant a remény, hogy sikerül egy modern szabadelvű-konzervatív pártot létrehozni. Fontosnak tartottam ebben a vállalkozásban részt venni Dávid Ibolya oldalán. S érdemes lesz egyszer részletesen feldolgozni ezt az időszakot.

Ma.hu: Egy konzervatív-liberális ember miért lesz tag egy baloldali pártban?

Kerék-Bárczy Szabolcs: A nyugati világban nem véletlenül közelítenek egymáshoz a mérsékelt politikai ideológiák, és alkotnak akár nagykoalíciót korábbi ádáz ellenfelek. Hiszen olyan bonyolulttá váltak a problémák, hogy azokat nem lehet fafejű doktrinerséggel, szemellenzős-ideologikus módon megoldani. A szociáldemokraták, szabadelvűek és konzervatívok Nyugaton a közjót szolgálják, a társadalmi szolidaritást erősítik, s meglehet, hogy az egyes közpolitikai területekhez másként közelítenek, és máshová teszik a hangsúlyokat, mégsem kibékíthetetlenek köztük az ellentétek. Ez feltételezi persze azt is, hogy a világnak azon a felén minden mérsékelt politikus demokrata, a jogállam és a szabályozott, de szabad piacgazdaság híve, nem kérdőjelezik meg a polgári szabadságjogokat, tehát a társadalom és az állam működésének elveiben egyetértenek.
A Demokratikus Koalícióban ilyen nyugati értelemben vett demokraták találnak egymásra, s kölcsönösen gazdagítjuk egymást a sokrétű tapasztalatainkkal és világlátásunkkal. S mivel irtózatosan nagyok a bajok ma Magyarországon, ezért a demokraták összefogása szinte alapkövetelmény. A Fidesz-kormány vészesen és sajnos eredményesen halad az önkényuralom kiépítésében, a fékek és ellensúlyok rendszerére épülő jogállam lebontásában, a szólás- és sajtószabadság felszámolásában, a magántulajdon elrablásában, a szegénység további növelésében, a minden átszövő korrupció tökélyre fejlesztésében, a mindenható állam hazug mítoszának fejlesztésében, a transzatlanti közösségtől való drámai távolodásunkban és keleti diktatúrákhoz való dörgölőzésünkben, a hazudozásban és a kettős beszédben.    

Nekünk a széthúzás és árokásás kultúrájával szemben az együttműködés, a kompromisszumkeresés és konszenzusra törekvés kultúráját kell megteremtenünk. Az Orbán által állandósított, mindenki ellen irányuló háborús politikával szemben a nyugalom, stabilitás, a barátságos és befogadó ország kultúráját kell megalkotnunk. A bezárkózó, ostoba és pökhendi nacionalizmussal szemben nekünk azt a kultúrát kell visszahoznunk, amelyben hazánk a transzatlanti értékközösség teljes jogú és alkotó tagjaként áll ki a nemzeti érdekeiért. Nos, ebben a helyzetben az ember csak egy sokszínű, befogadó demokrata pártban dolgozhat, mert csak itt lehet kiállni mindezekért a célokért.

Ma.hu: Antall megpróbálta a három szellemi irányzatot, vagyis a kereszténydemokratát, a népi-nemzetit, a nemzeti-liberálist egy pártban tartani. Vajon Gyurcsány Ferencnek vannak esélyei a demokratikus koalíció egyben tartására, hisz ott is sok szellemi irányzat megtalálható? 

Kerék-Bárczy Szabolcs:
Az előbbiekben szerintem megválaszoltam ezt a kérdést. Csak rajtunk múlik, hogy sikeresek legyünk.

Ma.hu: Beszédei elmondásakor inkább a pizsamás beszélgetésből (Antall József riportjára gondolok), vagy Gyurcsány Ferenc Őszödön elmondott nagyhírű szózatából idézne?

Kerék-Bárczy Szabolcs: Mindkét beszéd mérföldkő volt a maga idejében és a szó pozitív értelmében, és bár eddig egyikből sem idéztem, de mindkettőre gondoltam már, amikor egy-egy felszólalásra készültem. Nagy dolog, ha egy politikus, különösen kormányzati szerepben vagy éppen miniszterelnökként szembe akar és tud nézni az ország, a pártja, kormánya és a saját helyzetével, s mer teljes nyíltsággal beszélni a közösségéhez. Ebben mindkét Ön által említett miniszterelnök élen járt és példát mutatott.

Ma.hu: Ha a Mikulás jóvoltából egy napig Magyarország miniszterelnöke lehetne, és három javaslata megvalósulhatna, miket javasolna a varázspálca alá?

Kerék-Bárczy Szabolcs: A rendszerváltozás alkotmányának mintájára visszaállítanám a köztársaság alkotmányos berendezkedését, a jogállamot, amely korlátozza-ellenőrzi a hatalmat és védi az elesetteket, a kisebbségben lévőket, és szabad levegőt hoz az országba. Az államnak visszaadnám azt a szerepet, amit megérdemel: olyan kiváló minőségű közszolgáltatásokat állítson elő  korrupciómentesen, amely hosszú távon fenntartható és kiszámítható viszonyokat teremt, s esélyt nyújt minden embernek a normális életre és boldogulásra. De mindenek előtt teljes erőmmel megpróbálnám megteremteni a nyugalom, biztonság és stabilitás légkörét az országban, hogy újra a bizalom és ne az egymásnak feszülés legyen az uralkodó érzés közöttünk.

Ma.hu: Közeledik a Karácsony. Családjával miként fog ünnepelni, és mit kíván politikus társainak, a tizenöt millió honfitársának?

Kerék-Bárczy Szabolcs: A Szenteste a szűkebb, 25-e a tágabb családé. Ilyenkor együtt vagyunk, a készülődésből mindenki kiveszi a részét. Ez egy meghitt, vidám ünnep, sok várakozással, jövőbe vetett hittel. A kollégáknak és minden embernek egészséget, beteljesedő reményt, meghitt társakat és jó humort kívánok!


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.