Interjú

Adóváltozások 2015 - ez érvényes Önre!

Az országgyűlés elfogadta a jövő évi adótörvényeket. Megkérdeztük Angyal József okleveles adó, igazságügyi adó-és járulékszakértőt: hogyan látja, az emberek életét miként fogják befolyásolni a jövő évi változások.

2014.11.28 10:00ma.hu

Azt is megtudtuk: mit kell tenniük, akiknek visszajárnak adóforintok. A riport közben a www.angyalado.hu oldalon kaptunk rengeteg hasznos adózással kapcsolatos ingyenes információt. Az oldal hasznos segítség lehet olyan kérdésekről is, amelyek itt nem kerültek szóba.

Angyal József

Ma.hu: Mit gondol, a jövő évi törvény milyen változásokat hoz az adózó állampolgárok életében?

Angyal József: A kormány adókoncepciója, hogy a fogyasztást terhelő adókat helyezi előtérbe. A Kormány azt állítja, hogy a különféle fogyasztást terhelő adókat nem fogják átterhelni a lakosságra. Ez ellentmond minden közgazdasági érvnek. A különféle különadók költségként jelennek meg a termékek, szolgáltatások árában. Ha egy cég nyereségesen akar működni, akkor kénytelen áthárítani a fogyasztóra. Az is lehet, hogy csak egy részét hárítják át. Emiatt előre megjósolhatatlan, hogy a jövő évi adóváltozások egy átlagos család hétköznapjaiban milyen terheket fognak jelenteni.

Ma.hu: Ha ön lenne az adózásért felelős miniszter, mit tanácsolna a miniszterelnöknek?

Angyal József: Meg kellene szüntetni azt a szemléletet, hogy a foci után az adózáshoz ért mindenki a legjobban. Helyre kellene állítani az adózási szakma becsületét. Ehhez szükséges lenne az adószakértői igazolványok (csak adózási gyakorlata van, végzettsége nincs) haladéktalan visszavonására. Adózási szakember csak az adótanácsadó vagy az okleveles adószakértő végzettséggel rendelkező legyen. A jelenlegi adópolitika szakmai hozzáértés híján egy torz adórendszert eredményezett.

Az egyes adónemek között kell lenni egy természetes egyensúlynak. Így a fogyasztást terhelő adók, jövedelemadók, vagyoni típusú adók, helyi adók helyes aránya eredményez jól működő adórendszert. Megítélésem szerint a jelenlegi adórendszernek meg vannak számlálva a napjai. Sürgősen helyre kellene állítani az egyes adónemek közötti helyes egyensúlyt. Elsőként az egykulcsos személyi jövedelemadót kellene felszámolni, mert igazságtalan. A családi adóalap kedvezmény eltúlzott mértékű. Nem az egyes politikai alapon kiválasztott cégeket kellene különadóval sújtani, hanem a társasági adót kellene egységesen emelni versenysemlegesen.

Az adórendszerünkkel is Európához kellene közelíteni. Nem segíti elő a gazdasági fellendülést a „munkahely védelmi program” sem. Ma egy állásinterjún elsősorban nem azt vizsgálják, hogy a jelentkezőnek milyen képzettsége, szaktudása, gyakorlata van, hanem hogy hány éves, gyedről visszatérő anyuka-e, tartósan álláskereső-e, stb. mert utánuk jár szociális hozzájárulás kedvezmény. Ehelyett egységesen csökkenteni kellene a munkáltatót terhelő járulékokat. Nem csak bevezetni kellene új adókat, hanem a szükségteleneket meg kellene szüntetni. Például én azonnal megszüntetném a Kiva-t, Evát, Ekho-t. A Katát viszont jobban népszerűsíteném.

Az adózási morált úgy lehetne javítani, ha az adózó biztos lehetne benne, hogyha tisztességesen adózik, akkor nem lehet problémája egy adóellenőrzésen. Jelenleg viszont a NAV és a bíróságok is szakmai kontroll nélkül működnek. Az adóhatósági határozatok több mint a fele jogsértő és ez sajnos átmegy a bíróságokon is, mert a bíróságok a NAV-val „édes-kettesben” összeborulva ítélkeznek. A szakértelmet be kellene engedni végre a tárgyalóterembe is, például úgy, hogy adóügyekben ne csak ügyvéd, hanem okleveles adószakértő is képviselhesse az adózót.

Ma.hu: Mennyien adóznak ma Magyarországon? Orbán Viktor által említetten 2,3 millió új adózó van? Igazak ezek a reményt keltő számok?

Angyal József:
Nincs 2,3 millió új adózó. Ez egy teljesen fals szám. Évekre visszamenőleg nagyjából 4,5 millió személyi jövedelemadó bevallás érkezik be a NAV -hoz évente. Egyébként is nem az adózók száma a lényeg, hanem az, hogy mennyi a költségvetési bevétel. Ez pedig a személyi jövedelemadóban erős csökkenést mutat.

Ma.hu: Mi lesz a Cafetéria sorsa 2015-ben? Miként alakult az elmúlt években ennek a fontos bérkiegészítő elemnek a sorsa?

Angyal József:
Az elmúlt években folyamatosan nőtt a Cafetéria adója. Miközben a személyi jövedelemadóból kikerült a „szuperbruttó” a cafetériánál megmaradt egy 1,19-es szorzó képében. Bár adószakmailag indokolt lenne a cafetéria korlátozása, ez mindig erős ellenállásba ütközik. A cafetéria visszaszorítása csak akkor lehetséges, ha elmagyarázzuk az embereknek, hogy nem elég csak az adózási vonzatot vizsgálni. Egy étkezési utalvány összege nem számít bele a nyugdíjba. Nem jár utána egészségbiztosítási ellátás (táppénz, gyed). Egy hitelfelvételnél sem számít rendszeres jövedelemnek.

Ma.hu: Az Alkotmánybíróság határozata szerint, 2014. december 31-éig meg kell szüntetni a féltestvéreket közös háztartásban nevelő élettársak alaptörvény-ellenes hátrányos megkülönböztetését. Megszületett-e a megoldás, mit kell tenni az érintetteknek, mennyi pénz jár nekik?

Angyal József:
Ez is tipikus esete annak, hogy amit a kormány egyik kezével látszólag ad, annak egy részét a NAV azonnal jogsértő módon vissza akar venni. A családi adókedvezmény bevezetése óta folyamatosan jeleztem, hogy a klasszikus élettársi kapcsolatban élők (Én gyerekem, Te gyereked, Mi gyerekünk) három gyerekes családnak minősülnek. Ezt erősítette meg most tavasszal az Alkotmánybíróság. 2014. december 31-ig kapott haladékot a jogalkotó a törvény egyértelmű átfogalmazására.

Ez számszerűleg azt jelenti, hogy az ilyen családnak nem havi 3 x 10 ezer, hanem 3 x 33 ezer forint családi adókedvezmény jár. Ez éves szinten, 828 ezer forint különbség. Miután az AB döntése egy nyár eleji Kúria ítélet következtében visszamenőlegesen érvényes, ezért az élettársi kapcsolatban nevelt három gyermek esetében önellenőrzéssel most karácsony előtt akár 2,5 millió forinthoz is hozzájuthatnának a családok. Ehelyett a kommunikáció arra terjed ki, hogy a két gyerekeseknek talán 2016-tól emelkedni kezd a családi kedvezmény


Ma.hu: Mi lesz a 98 százalékos különadó sorsa? Mit kell tenni, hogy az érintettek vissza kapják azt, amit tőrvénytelenül elvettek tőlük?

Angyal József: Az őszi 98 százalékos különadó törvényre vonatkozó módosítás is az adóváltozások része. Mégsem esik szó róla. A törvénymódosítás előtt is csak a riogatást lehetett hallani a médiából. Akik hallgattak rám, és önellenőrzést adtak be, nekik az adóhatóság már jóváírta az adófolyószámlájukon a személyi jövedelemadón felül visszajáró különadót. Most már csak az a kérdés, hogy milyen alapon nem utalja a NAV azt a pénzt, ami felett most már a magánszemély rendelkezhet. Ismét egy adóhatósági magatartás, amikor semmibe veszik a hatályos törvényeket. Érdekes szituáció lehet, ha a magánszemélyek – akiknek az adófolyószámláján lévő túlfizetést valójában zárolta a NAV – fizetési meghagyást bocsátanának ki a NAV-val szemben.

Ma.hu: A www.angyalado.hu oldalon rengeteg hasznos adózással kapcsolatos információt találunk miért indította el ezt az oldalt?

Angyal József:
Egy adózási szakembernek előre el kell dönteni-e, hogy melyik oldalra áll. A NAV (költségvetés) érdekeit tartja szem előtt vagy az adózóét, persze a törvényes keretek között. A csak adószakértő igazolvánnyal rendelkező önjelölt szakértők saját vélemény helyett mindenben a NAV -tól kérnek tanácsot. Sajnos kevesen tudják, mi a különbség az adószakértő, az adótanácsadó és az okleveles adószakértő között. Az adószakértőnek csak gyakorlata van, ám adózási végzettsége nincs. Nekem okleveles adószakértő végzettségemnél fogva nincs szükségem a NAV jogértelmezéseire, saját magam is értelmezni tudom azokat.

A különböző adózási portálokon többségében adószakértők, könyvelők, könyvvizsgálók adnak tanácsot, ami kísértetiesen egyezik az adóhatóságéval. A saját weblapomon meg tudom jelentetni az adózókra kedvező jogértelmezéseket is. Vannak olyan NAV-barát cégek, akik még azt is zokon veszik, ha egyáltalán megjelenik a NAV álláspontjával ellentétes szakmai vélemény. Sajnos ma az adózási jogszabályok nagyon megengedőek, tág teret adnak a szakmai dilettantizmusnak. Egy több tíz vagy száz főt foglalkoztató, adótanácsadással foglalkozó cégnél elég, ha egyetlen (!) adószakértő igazolvánnyal rendelkező dolgozik. A többiek ennek alapján már a cég nevében írogathatják szakmai (?) véleményüket.

Az adóügyekben képviseletnél sem jobb a helyzet. Bár a törvény hosszas felsorolásba kezd, hogy kik képviselhetnek ügyfelet adóügyekben, a felsorolás így végződik: „bármely nagykorú személy”. Magyarul boldog-boldogtalan. A weblapommal ezt a szakmai igénytelenséget akarom áttörni. Tudomásul kellene venni, hogy az adójogszabályok értelmezése speciális szakértelmet követel. Ilyennel csak az okleveles adószakértők rendelkeznek. Ez ma a legmagasabb adózási végzettség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.