Nem lehetünk magányosok többé

"MagáNYnyugdíjpénztár" felszámolásról ír az új törvényjavaslat

"A magánnyugdíjpénztári tagok fel fogják gyújtani a Nemzetgazdasági minisztériumot." Már ha rájuk is az vonatkozik, ami a magánynyugdíjpénztárakra...

2014.11.21 23:16ma.hu

Az már biztos, hogy az új törvénymódosítás ellenére mégsem kell lövedéki biztosítékot fizetni a dohánygyártmányok esetében, ám ezzel koránt sincs vége a karakterhibáknak: a Nemzetgazdasági Minisztérium 2014. november 22-ei - a Parlament honlapján olvasható - előterjesztése alapján 2015. január 1-jétől az összes jelenleg működő magánnyugdíjpénztárt végelszámolásra kötelezik. De még csak leírni sem tudják a szót.


"Fel fogják gyújtani a Nemzetgazdasági minisztériumot"

A költségvetési törvényjavaslat vitájának utolsó szakaszában a szocialista Korózs Lajos egy rövid felszólalásában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azon pénteken benyújtott törvényjavaslatát bírálta, amellyel szerinte a kormány a jövő év elejétől végelszámolás alá vonja a talpon maradt, hatvanezer ügyféllel rendelkező magánnyugdíjpénztárakat. "Ez a hatvanezer ember a legelszántabb" - fogalmazott az ellenzéki képviselő, majd azt javasolta az ülésteremben tartózkodó Banai Péter Benő nemzetgazdasági államtitkárnak: "ha visszamegy a minisztériumba, szóljon Varga miniszter úrnak, hogy kezdjen el pakolni, ez a hatvanezer ember fel fogja gyújtani a minisztériumot".
   
Az államtitkár válaszában védelmébe vette a kötelező magánnyugdíjpénztári tagság megszüntetését, mivel szerinte azzal nőtt az öregségi nyugdíjak értéke. Ezt követően a fideszes Simon Miklós felháborítónak és uszítónak nevezte Korózs Lajos kijelentését.

Jelenleg Magyarországon öt magánnyugdíjpénztárban, több mint 60 ezer ember 200 milliárd forintnyi vagyonát kezelik. Ez a vagyon a magánnyugdíjpénztári rendszer 2011. és 2012. évben történő teljes átalakítása, és számos nagy és kisebb magánnyugdíjpénztár megszűnése folytán a 3000 milliárdos magánnyugdíjpénztári megtakarításról olvadt ekkorára.

A Magánnyugdíjról és Magánnyugdíjpénztárakról szóló Törvény módosítása kapcsán a javaslat hosszasan és részletesen szabályoz régóta égető működési kérdéseket, azonban a 234. § gyakorlatilag az összes, Magyarországon működő magánnyugdíjpénztár bezárását jelenti. Az idézett jogszabályhely szerint „a Pénztár jogutód nélkül végelszámolással megszűnik, ha a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább kettő hónapon keresztül a taglétszám hetven százaléka alá csökken”.

Amennyiben ezt az egyelőre nem teljesen világos jelentésű szöveget úgy értelmezzük, hogy a törvény hatályba lépésétől, azaz vélhetően 2015. január 1-től visszamenőlegesen kell vizsgálni a pénztár tagdíjbefizetéseit, akkor a törvényalkotó számára is vélhetően egyértelmű, hogy a jelenleg működő pénztárak közül egy sem teljesíti ezt a feltételt. Ez a Magyar Nemzeti Bank számára rendszeresen beadott negyedéves jelentésekből ráadásul világosan ki is derül.

A magánnyugdíjpénztárak az elmúlt időszakban szinte kizárólag támogatásokból működtek, melyeket vagy a tagok, vagy külső támogató szervezetek nyújtottak számukra, vagy korábban felhalmozott vagyonukat élték fel. Tagdíjat nem kértek, mivel a vonatkozó jogszabályok szerint a befizetett tagdíjból csak 0,9%-ot tudtak működésre fordítani, így körülbelül 50-100 ezer Ft-os havi tagdíjat kellett volna kérniük a működésük fenntartásához.

A magánnyugdíjpénztárakra alkalmazott 70%-os tagdíjfizetői arány egyébként is nagyon eltúlzott - szögezi le a Horizont Magánnyugdíjpénztár. A jelenleg Magyarországon működő önkéntes pénztárakban a tagdíjfizetők aránya ugyanis 30-60% között mozog. 

A napokban készített felmérésük szerint a magánnyugdíjpénztári tagok 95%-a ma is helyesnek tartja azt a döntést, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszerben maradt, és ragaszkodik a tagságához. "Ezek az emberek a törvényjavaslat jelenlegi értelmezése szerint automatikusan visszakényszerülnek a társadalombiztosítási rendszerbe és vagyonuk az államkasszába vándorol. Mindezt egy olyan jogszabály alapján, amely olyan szabályrendszert alkot, melyhez alkalmazkodni visszamenőleges jellege miatt nem lesz lehetőség.

A Horizont Magánnyugdíjpénzár a hosszú távú stabilitás érdekében – ahogy eddig is, úgy a jövőben is – készségesen együttműködik a törvényalkotóval, és vállalja a konstruktív konzultációt a jogszabályi változások kapcsán
" - tájékoztatták lapunkat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.